Φώτο: ΑΠΕ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

Σε «γκρίζα ζώνη» του νόμου Κατρούγκαλου έχουν πέσει εκατοντάδες δικαιούχοι σύνταξης, που προέρχονται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), στους οποίους δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να καταβάλλει συντάξεις ο ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι «εν δυνάμει» συνταξιούχοι, που υπολογίζεται ότι σήμερα είναι 1.200 και αυξάνονται συνεχώς, να επιβιώνουν μόνο με την προσωρινή σύνταξη που δικαιούνται (500 – 600 ευρώ) το μήνα, δηλαδή με αποδοχές στα όρια της φτώχειας. Όταν μάλιστα μιλάμε για πολίτες που πληρώνουν ενοίκιο σε αρκετές των περιπτώσεων, γίνεται αντιληπτό πόσο έντονο πρόβλημα διαβίωσης αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι από τον ισχύοντα Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016), γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου», δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί από ποια τμήματα των εισφορών που καταβάλλουν όσοι εργάζονται σε ΝΠΔΔ, θα πρέπει να προσμετρώνται οι συντάξιμες αποδοχές. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος, βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, εδώ και πάνω από μία τριετία, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αδυνατούν να λύσουν το γρίφο.

Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι δικαιούχοι διαρκώς να αυξάνονται, αφού προστίθενται νέοι στους ήδη υπάρχοντες, με συνέπεια να αυξάνεται και το συνολικό ποσό των αναδρομικών που πρέπει να καταβληθεί από κύριες συντάξεις, επικουρικές, αλλά και από εφάπαξ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν ποσά από 50.000 έως και 70.000 ευρώ έκαστος. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου, έχει συσσωρεύσει αναδρομικά ποσά, άνω των 80 εκατ. ευρώ, έως τώρα.

Για το θέμα ενημερώθηκε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Δόθηκε μάλιστα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), να αποστείλουν σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως και έγινε.

Από την απάντηση που θα δώσει το ΝΣΚ, θα εξαρτηθεί ο τελικός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στη συνέχεια θα τακτοποιηθεί και ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών ποσών.

Στην πλειονότητά τους, οι «εν δυνάμει» συνταξιούχοι, που έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (πχ εργαζόμενοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ, ή του πρώην ΟΓΑ). Αυτή ίσως είναι και η ειρωνεία της υπόθεσης: πρώην υπάλληλοι ταμείων σύνταξης να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη...

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.