ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

Σε «γκρίζα ζώνη» του νόμου Κατρούγκαλου έχουν πέσει εκατοντάδες δικαιούχοι σύνταξης, που προέρχονται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), στους οποίους δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να καταβάλλει συντάξεις ο ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι «εν δυνάμει» συνταξιούχοι, που υπολογίζεται ότι σήμερα είναι 1.200 και αυξάνονται συνεχώς, να επιβιώνουν μόνο με την προσωρινή σύνταξη που δικαιούνται (500 – 600 ευρώ) το μήνα, δηλαδή με αποδοχές στα όρια της φτώχειας. Όταν μάλιστα μιλάμε για πολίτες που πληρώνουν ενοίκιο σε αρκετές των περιπτώσεων, γίνεται αντιληπτό πόσο έντονο πρόβλημα διαβίωσης αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι από τον ισχύοντα Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016), γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου», δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί από ποια τμήματα των εισφορών που καταβάλλουν όσοι εργάζονται σε ΝΠΔΔ, θα πρέπει να προσμετρώνται οι συντάξιμες αποδοχές. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος, βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, εδώ και πάνω από μία τριετία, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αδυνατούν να λύσουν το γρίφο.

Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι δικαιούχοι διαρκώς να αυξάνονται, αφού προστίθενται νέοι στους ήδη υπάρχοντες, με συνέπεια να αυξάνεται και το συνολικό ποσό των αναδρομικών που πρέπει να καταβληθεί από κύριες συντάξεις, επικουρικές, αλλά και από εφάπαξ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν ποσά από 50.000 έως και 70.000 ευρώ έκαστος. Έχει υπολογιστεί ότι αυτή η αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου, έχει συσσωρεύσει αναδρομικά ποσά, άνω των 80 εκατ. ευρώ, έως τώρα.

Για το θέμα ενημερώθηκε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Δόθηκε μάλιστα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), να αποστείλουν σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως και έγινε.

Από την απάντηση που θα δώσει το ΝΣΚ, θα εξαρτηθεί ο τελικός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στη συνέχεια θα τακτοποιηθεί και ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών ποσών.

Στην πλειονότητά τους, οι «εν δυνάμει» συνταξιούχοι, που έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (πχ εργαζόμενοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ, ή του πρώην ΟΓΑ). Αυτή ίσως είναι και η ειρωνεία της υπόθεσης: πρώην υπάλληλοι ταμείων σύνταξης να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη...

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κατηγορία ασφαλισμένων θα έχει αύξηση συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους πληρώνουν μεγάλες εισφορές μετά την εικοσαετία ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου «τρώει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, επιτυχείς οι προσπάθειες

Ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως σημαντική τη συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών για την αποσυμφόρηση των εκκρεμών συντάξεων, λέγοντας ότι, σήμερα πιάνουν δουλειά οι 179 που πιστοποιήθηκαν.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ

Όσον αφορά στις 444 συντάξεις χηρείας που καθυστερούσαν επί χρόνια να εκδοθούν, το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, καθώς διευθετήθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα και οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία Πύργου Ελέγχου στον ΕΦΚΑ για ταχύτερη έκδοση συντάξεων

Πρόκειται για το νέο ψηφιακό σύστημα του οργανισμού μέσω του οποίου θα γίνεται τόσο η παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων όσο και ο αριθμός εκείνων που εκδίδονται σε καθημερινή βάση.