ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis, ypourgiko
Φωτο: Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC

Μητσοτάκης: Γιατί αυξάνει κατά 2% η κυβέρνηση τον βασικό μισθό

Συμβολική κίνηση και σήμα επανεκκίνησης της οικονομίας χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά τη βαθιά ύφεση του 2020 και τις αντίθετες εισηγήσεις των εργοδοτών.

Να αυξηθεί κατά 2% ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 κατά 8,2%, τον αρνητικό πληθωρισμό του προηγούμενου έτους και τις εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολόγησε την απόφαση για την αύξηση, επικαλούμενος τον δυναμισμό και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 13 ευρώ, από τα 650 στα 663 ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο 2022 με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες θα αυξηθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εξήγησε την απόφαση για την αύξηση του κατώτου μισθού, ως εξής:

  • «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξή μας που αφορά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.
  • Όπως ξέρετε στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία.
  • Και πράγματι -όπως όλοι γνωρίζουμε- το Α.Ε.Π. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8% κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν.
  • Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».

«Συμβολική κίνηση, σήμα επανεκκίνησης»

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 2% προφανώς δεν καλύπτει μεν τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά «έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων.

Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους.

Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Με λίγα λόγια θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Συλλογικό καθήκον ο εμβολιασμός»

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ως ένα πρώτο αποτέλεσμα της ανάκαμψης του συλλογικού πλούτου, όπως είπε, με την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες στην οικονομία.

Όπως τόνισε,

  • «Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα της ανάκαμψης και του συλλογικού πλούτου διοχετεύονται κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, με ρεαλισμό, με φειδώ αλλά και με δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, αυτή η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο όλων: Ότι μπορούμε καλύτερα, πετυχαίνουμε καλύτερα και μας περιμένουν τα καλύτερα.
  • Όσο πιο γρήγορα λοιπόν φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία. Γι' αυτό και θα επαναλάβω -για ακόμα μία φορά- ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον.
  • Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Πιο αυστηρός ο Ποινικός Κώδικας

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στις «πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα», τονίζοντας ότι:

  • «Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών. Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».

Δύσκολος μήνας στην Πολιτική Προστασία

«Σε συνθήκες ξηρασίας και πολύ ισχυρών ανέμων, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες η Πυροσβεστική αντιμετώπισε παραπάνω από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας.

«Σε γενικές γραμμές η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έχουν πετύχει μέχρι σήμερα να μην έχουμε -δόξα τω Θεώ- θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνδράμει και άλλα κράτη, όπως την Ιταλία, που και αυτά δοκιμάζονται από μεγάλες πυρκαγιές», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως αυτή η ριζική αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, η λειτουργία, επιτέλους, του 112, τα νέα μέσα που εξασφαλίστηκαν, ο έγκαιρος σχεδιασμός, όλα αυτά αποδίδουν. Όμως θέλω να τονίσω ότι ο Αύγουστος παραμένει ένας δύσκολος μήνας. Ήδη οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν ότι μπορεί να βρεθούμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αντιμέτωποι με έναν ακόμα μεγάλο καύσωνα παρατεταμένης διάρκειας. Για αυτό και είναι σημαντικό να εξακολουθούμε όλοι, όλες οι υπηρεσίες του Κράτους, να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, μέχρι που να λήξει και τυπικά η αντιπυρική περίοδος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του ΚΕΠΑ

«Για την Κυβέρνησή μας και αλλά και για εμένα προσωπικά που και ως υφυπουργός Εργασίας ασχολήθηκα εντατικά με την αναπηρία, σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας» είπε η κ. Μιχαηλίδου.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι για πληθωρισμό και μισθούς οι καταναλωτές

Στο 3,1% από 3,3% τον Φεβρουάριο «βλέπουν» τον μέσο πληθωρισμό οι καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, με τις εκτιμήσεις για την οικονομία να παραμένουν αμετάβλητες και να αναμένεται συρρίκνωση 1,1%.
nea aristera
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Η αύξηση των 39 ευρώ δεν καλύπτει το υψηλό κόστος ζωής

Η Νέα Αριστερά σχολιάζει επιπλέον ότι «οι εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι». Και προσθέτει «η εξαπάτηση όμως δεν κρατάει για πάντα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Μηλαπίδης: Δέσμευση η άνοδος των αμοιβών σε πραγματικούς όρους

«Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται από σήμερα στα 830 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους στον τουρισμό» είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.