ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απειλή πλειστηριασμών για χιλιάδες δάνεια από τον ΟΕΚ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ με διαγραφή οφειλών έως 6.000 ευρώ και κούρεμα 15% του αρχικού ποσού δανεισμού. Σε κίνδυνο περισσότεροι από 10.000 δανειολήπτες.

Κίνδυνο να βγουν σε πλειστηριασμό, με το νέο έτος, χιλιάδες σπίτια που έχει κατασκευάσει ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), διαβλέπουν οι εργαζόμενοι του Φορέα. Αιτία, το γεγονός ότι στις 31.12.2019 λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία διαγράφονται τυχόν οφειλές έως 6.000 ευρώ και κουρεύεται το 15% του αρχικού ποσού δανεισμού.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που από το 2012, όπως και ο Φορέας συνολικά,  έχουν υπαχθεί στον ΟΑΕΔ, υπογραμμίζουν ότι ξεπερνούν τους 10.000 οι δανειολήπτες, που δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση για να υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς της εν λόγω ρύθμισης.

«Εάν δεν κάνουν αίτηση τότε ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επομένων έξι μηνών (κεφάλαιο έκτο Υ.Α 52246/3173). Είναι εμφανές ότι θα οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς χιλιάδων σπιτιών του ΟΕΚ, επειδή αρκετοί δανειολήπτες δεν έχουν ενημερωθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και ζητούν να καταργηθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση από την πλευρά του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι υπήρξαν αρκετοί δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ, το οποίο όμως δεν τους ήταν αρκετό για να αγοράσουν την κατοικία που επιθυμούσαν. Έτσι, επέλεξαν να δανειστούν επιπλέον ποσά από τις ιδιωτικές τράπεζες  και να αλλάξουν  τη σειρά της υποθήκης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ως πρώτη υποθήκη έχει μπει αυτή της ιδιωτικής τράπεζας, παρότι το ποσό του δανείου ήταν πολύ μικρότερο. «Τους τελευταίους μήνες αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμών σπιτιών που αγοράστηκαν με δάνεια ΟΕΚ παρότι έχουν θωρακιστεί από τον Άρειο Πάγο και από ό,τι ενημερωνόμαστε δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τον ΟΑΕΔ», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα σε «χτυπημένες» τιμές μετά τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Χιλιάδες ακίνητα ενδέχεται να βγουν σε πλειστηριασμό με τιμές μειωμένες έως και κατά 35%, προκαλώντας πιέσεις ευρύτερα στην αγορά. Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το αυτόματο «κούρεμα» τιμής.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στροφή στα στεγαστικά δάνεια λόγω... αλμυρών ενοικίων

Τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ. Ελκυστικότερη η δόση στεγαστικού από το ενοίκιο.