ΓΔ: 1064.33 -0.01% Τζίρος: 5.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startups-Ellada-oikonomia
Shutterstock

ΕΒΕΠ: «Άντεξαν» την πανδημία οι startups κατά το οκτάμηνο του 2021

Σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου δημιουργήθηκαν επτά νέες startups ενώ μόλις μία διέκοψε τη λειτουργία της.

Θετικό πρόσημο έχει το ισοζύγιο των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), καθώς στο οκτάμηνο του 2021, καθώς δημιουργήθηκαν επτά και διέκοψε τη λειτουργία τους μόνο μία. 

Σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία, τόσο του ΓΕΜΗ, όσο και του μητρώου του επιμελητηρίου, πως η επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μετά το πανδημικό 2020, αντιστάθηκε και στο οκτάμηνο» του 2021.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, η γενική εικόνα των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με έδρα τη πόλη του Πειραιά, τους δήμους πέριξ του μεγάλου λιμανιού, των νησιών του Σαρωνικού, της Λαυρεωτικής, αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής, δείχνει ότι μετά το τελευταίο lockdown, πάλεψαν, άντεξαν και αυξήθηκαν.

Το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΕΒΕΠ για το οκτάμηνο του 2021, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει με θετικό πρόσημο, αυξημένο κατά 40% και με επιπλέον 608 νέες επιχειρήσεις, έναντι 434 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου 2021 έως και 31 Αυγούστου 2021 στο ΕΒΕΠ εγγράφηκαν 712 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 672 ήταν νέες συστάσεις, έναντι 602 και 556 αντίστοιχα πέρυσι.

Σύμφωνα με τη αναλυτική βάση δεδομένων, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν ήταν 354 ΙΚΕ, 93 ΕΕ, 78 ΑΕ, 59 ΟΕ, 32 υποκαταστήματα αλλοδαπής, 21 ΕΠΕ και 75 λοιπών μορφών. Αντίστοιχα, το οκτάμηνο του 2021, διεγράφησαν 104 επιχειρήσεις που λύθηκαν, συγχωνεύτηκαν, μετέτρεψαν τη νομική τους μορφή ή μετέφεραν την έδρα τους, ενώ οι 61 από αυτές διέκοψαν οριστικά τη λειτουργία τους. Το οκτάμηνο του 2021, καταγράφεται στο ΕΒΕΠ μια δυναμική αύξηση άνω του 18% των εγγραφών και μια δραστική μείωση 62% των διαγραφών.

Η αναλογία 7 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών και ιδιαιτέρως, των «start-ups» έναντι των «λουκέτων», στο μητρώο του ΕΒΕΠ εύλογα δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει αριθμητικά τουλάχιστον, ενισχυμένη ακόμα και το 2021 μέσα στη πανδημία, ενώ αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τη θετική εξέλιξη του λιμανιού, των logistics, των ναυπηγείων αλλά, κυρίως, τη δυναμική της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, επίσης παρατηρήθηκε σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, αλλά στο α' εξάμηνο του 2021, πως οι νέες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 71% με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές. Οι περισσότερες νέες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους τομείς της εφοδιαστικής και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η στέγαση και η μεταποίηση παρουσίασαν τις λιγότερες νέες εγγραφές.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως η προσοχή του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει να είναιστραμμένη στις προκλήσεις της μεταβατικής περιόδου, τη προσπάθεια τιθάσευσης της πανδημίας και της οικονομίας, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό των δραστηριοτήτων και ενθαρρυντικό, που οι εγγραφές επιχειρήσεων της περιοχής του μεγάλου λιμανιού, συνεχίζουν να είναι περισσότερες και οι διαγραφές πολύ λιγότερες, αλλά δεν ξεχνάμε πως πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε ένα φθινόπωρο και έναν χειμώνα με αρκετά σκαμπανεβάσματα, πριν την σταθεροποίηση της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια προσελκύουν οι ελληνικές startup

Η SeedBlink, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων σε startups τεχνολογίας, ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως το οικοσύστημα των tech startups της ελληνικής αγοράς έχει ωριμάσει σημαντικά.
startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό πρόσημο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 17% αύξηση των startups το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνται πλέον 97 εγκεκριμένες από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων νεοφυείς επιχειρήσεις.
startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Elevate Greece και ΣΕΒ για την ανάπτυξη των startup

Η συνεργασία στοχεύει στην ενδυνάμωση της διασύνδεσης της έρευνας και των spin-offs με τη βιομηχανική παραγωγή και η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για ταχεία επιχειρηματική ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό πρόγραμμα με ελληνική συμμετοχή χρηματοδοτεί deep tech startups

Ένα από τα πρώτα προγράμματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας στον χώρο του deep tech θα ανοίξει τον πρώτο κύκλο χρηματοδοτήσεων που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές startup το 2022

Σύμφωνα με την επενδυτική πλατφόρμα Seedblink οι συνολικές επενδύσεις στο ελληνικό οικοσύστημα τους πρώτους 10 μήνες του 2022, ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021, με τον γύρο της Flexcar να αντλεί 210 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Elevate Greece και Microsoft για την ανάπτυξη των startup

Καθώς η χώρα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, ο τεχνολογικός κολοσσός προσφέρει σημαντικά κίνητρα, προγράμματα και υπηρεσίες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καινοτομίας.