ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων θέλουν 9 στους 10 έμποροι

Μόνο τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα δηλώνουν ικανοποίηση από την κίνηση της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Διχασμένος εμφανίζεται ο εμπορικός κόσμος σε ό,τι αφορά τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ουσιαστικά λήγουν αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα του κέντρου αλλά και κάποιων προαστίων της πόλης ήταν μάλλον απογοητευτική, με την πλειονότητα των εμπόρων να τίθεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου.

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα σύμφωνα με εκπροσώπους οργανωμένων αγορών, όπως τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση, τόσο στην διάρκεια του δεκαπενθημέρου όσο και κατά την Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που παρακινεί τους καταναλωτές να ψωνίσουν, έστω κι αν το εισόδημά τους είναι περιορισμένο.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΑ, συνολικά ο τζίρος της περιόδου των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων του 2019 ήταν μειωμένος για το 50,7% των ερωτηθέντων, το 21% δήλωσε βελτιωμένες πωλήσεις, ενώ για το 28,3% δεν υπήρξε μεταβολή συγκριτικά με πέρσι.

Δυσμενέστερα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σε ό,τι αφορά ειδικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, καθώς χειρότερο τζίρο είχε το 61,1% των επιχειρήσεων του δείγματος, καλύτερο το 11,3% και αμετάβλητο συγκριτικά με πέρσι το 19,7%. Να σημειωθεί ότι το 7,9% των εμπόρων δεν άνοιξε τα καταστήματά τους την συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της αγοράς πάντως, η φετινή Κυριακή παρουσίασε ανοδική τάση συγκριτικά με πέρσι συνολικά.

Η έρευνα του ΕΣΑ αποκαλύπτει περαιτέρω ότι το 93,4% των εμπόρων επιθυμεί την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έναντι 6,6% που δηλώνει το αντίθετο, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις πορείες, το 82,7% των καταστημάτων που λειτουργούν στον Δήμο Αθηναίων δηλώνουν ότι ο τζίρος τους επηρεάζεται αρνητικά (59,2% στο σύνολο του δείγματος).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι πορείες δύνανται να αφαιρέσουν έως και 7% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, το BD πληροφορείται ότι αυτές ήταν σχεδόν με βεβαιότητα οι τελευταίες ενδιάμεσες εκπτώσεις, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις από τις αρχές του χρόνου για σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς.

Οι περισσότεροι έμποροι συμφωνούν εξάλλου ότι είναι αδύνατον να τεθούν σε δελεαστικές προσφορές εμπορεύματα που μόλις έχουν παραληφθεί και πρέπει να πωληθούν στην αρχική τους τιμή προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη. Το μέτρο εφαρμόστηκε προκειμένου να τονωθεί ο τζίρος των καταστημάτων, που έχει χάσει περί το 25% της αξίας του από το 2008 αλλά, όπως αποδεικνύεται, αποβαίνει αναποτελεσματικό στην πράξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βύθιση» στο εμπόριο προκαλεί η πανδημία, πτώση 50% στον τζίρο του λιανεμπορίου

Απογοητευτική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο. Κάμψη τζίρου 50%, στο -75% η πτώση πωλήσεων την παραδοσιακή αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά στους δέκα εμπόρους με μειωμένο ή στάσιμο τζίρο στις εκπτώσεις

«Γονάτισαν» τις πωλήσεις της επίσημης εκπτωτικής περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι συνεχείς εκπτωτικές δράσεις του τελευταίου διμήνου του 2019, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στην ελληνική αγορά του κοσμήματος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ) σημειώνει ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να επανέλθει η εγχώρια αγορά κοσμήματος στα προ πανδημίας επίπεδα.