ΓΔ: 1027.25 0.43% Τζίρος: 103.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια οδήγησαν στο 1,9% τον πληθωρισμό

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 91%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και τα καύσιμα κατά 17,4%.

Το ράλι στις τιμές ενέργειας αλλά και ειδών διατροφής ήταν αυτό που οδήγησε σε σημαντική άνοδο τον πληθωρισμό τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,9%, από 1,4% που ήταν τον Ιούλιο και από υποχώρηση 1,9% που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2020. 

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στο διάστημα Αυγούστου 2020 - Αυγούστου 2021 υπήρξαν εντυπωσιακές ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως το Φυσικό Αέριο, με άνοδο 91%, το πετρέλαιο θέρμανσης με άνοδο 28,9% και τα καύσιμα κατά 17,4%, ενώ ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 0,8%. 

Οι εν λόγω αυξήσεις έχουν εισέλθει στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται ότι θα ανακοινώσει μία σειρά μέτρων στήριξης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στην ομιλια του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. 

Η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους «περνά» και στις τιμές μίας σειράς ακόμη αγαθών, εξαιτίας τόσο της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και μεταφοράς τους, κάτι που αποδεικνύεται από τα δεδομένα για την πορεία των ανατιμήσεων στο διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος 2021, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:  Φυσικό αέριο (10,2%), Λαχανικά νωπά (10,6%), Γάλα νωπό πλήρες (2,9%), Ελαιόλαδο (2,9%), Πουλερικά (2,8%), 'Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), Χοιρινό (1,8%), Ψάρια νωπά (1,3%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,8%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (13,7%), Δημητριακά για πρωινό (7,5%), Φρούτα νωπά (0,9%), 'Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (0,8%) και Μοσχάρι (0,5%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,4% τον Αύγουστο, προήλθε κυρίως από τις εξής μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
 • 4,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 6,7% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία, εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 2,6% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 0,5% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
 • 0,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 2,6% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,7% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 1,1% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου εφέτος, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,2% τον Αύγουστο, από αύξηση 0,7% τον Ιούλιο εφέτος και έναντι μείωσης 2,3% τον Αύγουστο 2020. Σε μηνιαία σύγκριση (Αύγουστος προς Ιούλιο), ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έριξε τον πληθωρισμό το φθηνότερο ρεύμα, στα ύψη οι τιμές τροφίμων - καυσίμων

Στο 8,5% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να σημειώνει πτώση 5,3%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκε το ράλι για τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε στο 9,1% από 12% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14% σε ετήσια βάση, με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να έχουν αυξήσεις ακόμη και 24%. Σταθερά τη μεγαλύτερη αύξηση έχει το φυσικό αέριο με 68%.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα πληθωρισμού στο 12% τον Σεπτέμβριο, διψήφιες αυξήσεις σε τρόφιμα - καύσιμα

Εκτίναξη των τιμών για σειρά βασικών καταναλωτικών ειδών αλλά και του κόστους των μεταφορών για τον Σεπτέμβριο. Συνεχίστηκε το ράλι για το φυσικό αέριο με αύξηση που ξεπέρασε το 300%. Φθηνότερο το ρεύμα χάρη στις επιδοτήσεις.