ΓΔ: 1065.53 0.10% Τζίρος: 32.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:25:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Τρέχει» η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε πετρέλαιο - φυσικό αέριο

Διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για να «σβήσει τις φωτιές» από τις ανατιμήσεις.

Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να «σβήσει τις φωτιές» από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το μέτρο που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πακέτο για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα από την «ενεργειακή ακρίβεια» αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 20%-30% του συνολικού κονδυλίου από τα κρατικά ταμεία που πέρυσι προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ και χαλάρωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων με διπλό στόχο: την ενίσχυση του επιδόματος κυρίως για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και την χορήγηση του σε περισσότερους.

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τα νοικοκυριά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο που προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών. Με βάση το καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης που ισχύει από πέρυσι δικαιούχοι είναι όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. 

Το επίδομα βάσης έχει οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Έτσι για παράδειγμα στο Βελούχι που έχει τον υψηλότερο συντελεστή επιδότησης σε όλη τη χώρα (1,6172) για ζευγάρι το επίδομα διαμορφώνεται στα 355,79 ευρώ, με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό αυξάνεται στα 391,37 ευρώ (355,79+10%) και με δυο τέκνα ανέρχεται στα 430,51 ευρώ (391,37+10%). Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο επίδομα είναι 80 ευρώ και το υψηλότερο 650 ευρώ αλλά για να λάβει κάποιος αυτό το ποσό θα πρέπει να έχει κύρια κατοικία στο Βελούχι και 6 προστατευόμενα τέκνα.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το επίδομα δεν χορηγείται σε φιλοξενούμενους, όσους εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται διευρυμένο επίδομα θέρμανσης «ασπίδα» στις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Κατα πληροφορίες το επίδομα για την εφετινή σεζόν θα κυμανθεί στα 96 έως 780 ευρώ από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι. Δεν θα υπάρχει αλλαγή στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 44% για το πετρέλαιο θέρμανσης, προειδοποίηση για ράλι τον χειμώνα

Έως και με 1,20 ευρώ το λίτρο θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις τον χειμώνα, καθώς το αργό παρασύρεται από το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Παρατείνεται ένα τρίμηνο η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Η ενίσχυση στην αντλία θα υποχωρήσει στα 15 λεπτά το λίτρο και οφείλεται στην μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ τα ακριβή ποσά τα οποία που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.