ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανατροπή στο κόστος της θέρμανσης, το αέριο έγινε πάλι φθηνότερο

Αντί να... ξηλώσουν τους καυστήρες τους, όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα έχουν, με τα σημερινά δεδομένα, 20% χαμηλότερο κόστος θέρμανσης από τους καταναλωτές που επιλέγουν το πετρέλαιο.

Από ανατροπή σε ανατροπή πάει το πώς τελικά θα ζεσταινόμαστε φέτος το χειμώνα, με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, που κάνουν και πάλι το φυσικό αέριο τη φθηνότερη επιλογή για τη θέρμανση.

Παρά τις αρχικές παροτρύνσεις της κυβέρνησης για στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα νεότερα δεδομένα καθιστούν το φυσικό αέριο και πάλι τη φθηνότερη επιλογή. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση παρότρυνε τους καταναλωτές να βάλουν μπροστά και πάλι φέτος τους λέβητες πετρελαίου, ή ακόμη και να αλλάξουν καυστήρες, εάν είχαν τη δυνατότητα, προκειμένου, αφενός να αντιμετωπιστούν οι «τσουχτερές» τιμές του φυσικού αερίου και αφετέρου να επιτύχει η χώρα να παρουσιάσει μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου, κάτι που αποτελεί και δέσμευση απέναντι στην ΕΕ.

Τα χθεσινά, ωστόσο, στοιχεία της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας δείχνουν πως η τιμή του φυσικού αερίου είναι τελικά 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ειδικότερα,

  • Η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα συμπεριλαμβάνοντας τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου που αρχίζει να διατίθεται από σήμερα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 1,42 με 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Μόλις λίγες ημέρες πριν η τιμή αυτή υπήρχε η εκτίμηση πως θα προσέγγιζε τα 1,55 ευρώ ανά λίτρο σύμφωνα με τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου. Και σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται η επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με τη σχετική τροπολογία να κατατίθεται χτες στη Βουλή.

Αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης της ευρωπαϊκής τιμής φυσικού αερίου, από τα 350 ευρώ/μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου, στα 150 - 160 ευρώ αυτή την περίοδο. Η πτώση είναι αποτέλεσμα της πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και των μεγάλων ποσοτήτων LNG που φτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως ουδείς προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες ανατροπές στη διάρκεια του χειμώνα, που θα ανεβάσουν και πάλι το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου, που είχε υποχωρήσει πολύ τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο, έχει επανέλθει σε ανοδική πορεία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής. Ούτε σε αυτή την περίπτωση, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ότι η ανοδική τάση θα έχει διάρκεια, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και είναι πιθανό η μείωση της ζήτησης να οδηγήσει σε κάμψη των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι η «νίκη» του φυσικού αερίου μπορεί να αποδειχτεί προσωρινή.

Οι επιδοτήσεις

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, η επιδότηση του κόστους του πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από σήμερα έως και την 31η Δεκεμβρίου από τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 0,20 του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους επιδότησης.

Στο τελικό συνολικό ύψος επιδότησης υπολογίζεται η συνολική ποσότητα του καυσίμου που διατίθεται, σύμφωνα τα οριζόμενα ν. 3054/2002 (Α’ 230), εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές. Παράλληλα, στα τέλη Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά θα αποφασιστεί αν το μέτρο θα παραταθεί και το 2023.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων και τα 300 εκ. ευρώ  που έχουν προβλεφθεί θα καταβληθούν σε 1,3 εκατ. δικαιούχους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσης τους και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής ενώ θα υπάρχει 20% προσαύξηση για κάθε παιδί.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης μετά από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά που κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα και χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο  θα λάβει επίδομα 421,4 ευρώ. Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά φέτος θα λάβει επίδομα το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ για παλαιό δικαιούχο. Για αντίστοιχο νοικοκυριό στη Φλώρινα το ποσό φθάνει τα 1.156 ευρώ έναντι 578 ευρώ και στο Καρπενήσι στα 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση αναπροσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και το όριο καθορίστηκε σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Ωστόσο παραμένουν αμετάβλητα τα περιουσιακά κριτήρια που είναι 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν όρια το 2023 στις επιδοτήσεις για λογαριασμούς ρεύματος

Θα κόβεται η επιδότηση πέρα από ορισμένα όρια κατανάλωσης για να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης. Προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης πετρελαίου για θέρμανση, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάριο για επιδότηση στην αντλία και για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρόσθετα κίνητρα για να λειτουργήσουν οι καυστήρες και όχι τα κλιματιστικά εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανεβεί από τα 1,16 στα 1,70 ευρώ. Τι θα γίνει με όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Η «βουτιά» κατά 86% και οι νέες προβλέψεις των αναλυτών

Στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σταθεροποιείται η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Διατηρούνται υψηλά τα αποθέματα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβασμένες οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση της επιδότησης

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στο 6% η αύξηση των τιμολογίων. Υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Το 2024 ο νέος 100% συμβατός με υδρογόνο αγωγός αερίου

Με συνολικό προϋπολογισμό 163 εκατ, ευρώ και μήκος 160 χλμ ο νέος αγωγός που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ θα συνδέει τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενώ θα είναι ο πρώτος συμβατός για μεταφορά υδρογόνου.