ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τριπλό «μπόνους» για τη θέρμανση: Πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα

Αυξημένο στα 300 εκατ. το συνολικό ποσό, επιδότηση 0,25 ευρώ στην αντλία, διπλασιασμός επιδόματος για όσους επανέλθουν στο πετρέλαιο. Ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο για μια τετραμελή οικογένεια.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το επίδομα θέρμανσης με την έκδοση εντός των επόμενων ημερών της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα νέα κριτήρια, τους δικαιούχους και τις διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων και τα χρήματα να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 είναι αυξημένο σε 300 εκ. ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1,3 εκατομμύρια. Το όφελος για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για τη θέρμανση τους θα τριπλό, καθώς το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με την περυσινή σεζόν, θα υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ενώ διπλάσιο επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι και όσοι από το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

Ειδικότερα η κρατική στήριξη θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

  1. Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσης τους και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής που βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ. Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι ενώ αν η κύρια κατοικία βρίσκεται στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι.
  2. Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της επιδότησης στην αντλία. Στα τέλη Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά θα αποφασιστεί αν το μέτρο θα παραταθεί και το 2023.
  3. Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά που κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα και χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο  θα λάβει επίδομα 421,4 ευρώ. Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά φέτος θα λάβει επίδομα το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ για παλαιό δικαιούχο. Για αντίστοιχο νοικοκυριό στη Φλώρινα το ποσό φθάνει τα 1.156 ευρώ έναντι 578 ευρώ και στο Καρπενήσι στα 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη νέα ρύθμιση αναπροσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και το όριο καθορίστηκε σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ενώ για κάθε προστατευόμενο παιδί το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Ωστόσο παραμένουν αμετάβλητα τα περιουσιακά κριτήρια που είναι 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης... α λα καρτ: Τα ποσά, και τα όρια εισοδήματος

Αυξημένα εισοδηματικά όρια μόνο για όσα νοικοκυριά πήραν και πέρυσι το επίδομα, ενώ με τα παλιά όρια θα αξιολογηθούν οι νέες αιτήσεις. Διπλάσιο επίδομα σε όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.