ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερη 20% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του φυσικού αερίου

Στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις τιμές «μαύρου χρυσού» να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με τα δεδομένα αυτά η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εκτιμάται (με τα σημερινά δεδομένα) ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ενώ η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις πριν τρεις ημέρες τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρω ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια. Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 27 θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις για να τιθασευτούν οι τιμές και να προστατευτούν οι καταναλωτές από την απογείωση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε χειμώνα με πενιχρές ποσότητες αερίου από τη Ρωσία, κρίση λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, την απειλή ύφεσης να επικρέμαται.

Με τις τιμές του αερίου σχεδόν 90% πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από έναν χρόνο, οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε πως θέλουν πλαφόν, αλλά διαφωνούν για τον σχεδιασμό και το πεδίο εφαρμογής του. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην ΕΕ, παραμένουν αντίθετες στην ιδέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πετρελαϊκές αντλίες σε ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο δύο ενεργειακών πεδίων στα ανατολικά

Συριακές δυνάμεις που αντιπαρατίθενται με Κούρδους ανέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου πεδίου πετρελαίου της χώρας, Ομάρ, και του πεδίου φυσικού αερίου Conoco στην ανατολική Συρία, όπως αναφέρουν τρεις πηγές ασφαλείας.
Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μείωση 24% στα έσοδα από πετρέλαιο-αέριο, χαμηλό 4ετίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2025 κατά 24%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανήλθαν στα 8,48 τρισεκατομμύρια ρούβλια έναντι 11,13 τρισ. το 2024.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Πρόταση για κοινό μηχανισμό αγοράς πετρελαίου και αερίου

Η Αίγυπτος παρουσίασε πέντε νέες πρωτοβουλίες για την αραβική ενεργειακή ασφάλεια, με χάρτη διασύνδεσης ενέργειας, συντονισμό αγορών πετρελαίου/φυσικού αερίου και ψηφιακή πλατφόρμα επενδύσεων σε ενέργεια και ΑΠΕ.
Βουλή με βουλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση για αιτήσεις θέρμανσης που έμειναν σε εκκρεμότητα στις περιοχές μετάβασης

Ειδική ρύθμιση προωθείται για να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις αντικατάστασης πετρελαίου με φυσικό αέριο σε Τρίπολη και Μεγαλόπολη, που έμειναν σε εκκρεμότητα λόγω καθυστερήσεων στα έργα του δικτύου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αναμονή για απόφαση εξαίρεσης Ουγγαρίας από κυρώσεις ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε πως αναμένει λεπτομέρειες για την εξαίρεση Ουγγαρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις στην ενέργεια. Τόνισε ότι η εξαίρεση ΕΕ σε Ουγγαρία και Σλοβακία αφορά την ενεργειακή ασφάλειά τους.