ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Έρχεται διευρυμένο επίδομα θέρμανσης «ασπίδα» στις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Κατα πληροφορίες το επίδομα για την εφετινή σεζόν θα κυμανθεί στα 96 έως 780 ευρώ από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι. Δεν θα υπάρχει αλλαγή στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με αμετάβλητα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πάνω από 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα θέρμανσης υψηλότερο κατά 20% κατά μέσον όρο σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης που επιχειρεί να αναπληρώσει τις απώλειες στο εισόδημα από το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 αναμένεται να κυμανθεί στα 96 έως 780 ευρώ από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ .ευρώ. Ωστόσο δεν θα υπάρχει αλλαγή στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση.  

Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του επιδόματος σε μια προσπάθεια να στηρίξει κυρίως τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που αναμένεται να έχουν έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της μεγάλης διόγκωσης του κόστους θέρμανσης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Με βάση το ισχύον καθεστώς το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης (πέρυσι ήταν 220 ευρώ και φέτος αναμένεται να αυξηθεί στα 260 ευρώ) με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Επισημαίνεται ότι επίδομα δεν δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 44% για το πετρέλαιο θέρμανσης, προειδοποίηση για ράλι τον χειμώνα

Έως και με 1,20 ευρώ το λίτρο θα αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις τον χειμώνα, καθώς το αργό παρασύρεται από το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Παρατείνεται ένα τρίμηνο η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Η ενίσχυση στην αντλία θα υποχωρήσει στα 15 λεπτά το λίτρο και οφείλεται στην μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ τα ακριβή ποσά τα οποία που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.