ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Κάτω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις και σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα ζητεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου από την κυβέρνηση. Προτείνει απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Κατώτερη των προσδοκιών αποδεικνύεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καλώντας την κυβέρνηση καλείται να λάβει ακόμη πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά μέτρα και να έλθει σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα. Επίσης, προτείνονται δραστικές λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, μεταξύ άλλων και με την πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στην ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη επανήλθε στην Ελλάδα, αλλά ως τώρα είναι κατώτερη των προσδοκιών. Μετά την ανάτπυξη με ρυθμό 1,9% το 2018, η ανάπτυξη μετριάσθηκε φέτος, εξαιτίας της υποτονικότητας των ιδιωτικών επενδύσεων και της υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι, παρά τις βελτιώσεις, οι τραπεζικοί ισολογισμοί εξακολουθούν να είναι σοβαρά βεβαρυμένοι και οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν την παροχή (καθαρών) πιστώσεων στην οικονομία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,8% φέτος και να αυξηθεί στο 2,3% το 2020 (έναντι πρόβλεψης για ρυθμό 2,8% από την κυβέρνηση), αλλά μεσοπρόθεσμα οι αναπτυξιακές προοπτικές περιορίζονται, λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της χαμηλής παραγωγικότητας. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές μπορούν να βελτιωθούν, αν οι φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μετουσιωθούν γρηγορότερα σε αποτελέσματα και οι αγορές αντιδράσουν ευνοϊκά στην πρόοδο που θα σημειωθεί.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου υποδέχονται θετικά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν όμως ότι θα χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να τονωθεί η ανάπτυξη, και να δείξει κυβέρνηση ισχυρή πολιτική βούληση στην αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντων, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.

Σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι διευθυντές του Ταμείου είναι διχασμένοι. Ορισμένοι εξ αυτών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υποστηρίζουν την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος, ενώ άλλοι (σ.σ.: προφανώς από την Ευρώπη) υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος στο 3,5% για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους

Οι διευθυντές του Ταμείου συμφωνούν ότι είναι είναι ανάγκη, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει η οικονομία τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε άλλους τομείς, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.

Για τις τράπεζες, οι διευθυντές του Ταμείου ζητούν να εφαρμοσθεί μια πιο φιλόδοξη πολιτική μείωσης των «κόκκινων» δανείων, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα

imf_greece
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θαυμαστός κόσμος των αυξήσεων στις συντάξεις

«Βροχή» μέτρων και δικαστικών αποφάσεων διογκώνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θέτουν πάλι σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κύριων και τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν τα δύσκολα με το Ταμείο Ανάκαμψης, αγώνας δρόμου για προθεσμίες

Δεκατρία ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης φέρνουν «πονοκεφάλους» σε υπουργεία, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να προκηρύξουν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη... καλώδιων στη Μεσόγειο και το deal Grid Telecom - Islalink

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα συνεργαστεί με την ισπανική Islalink για την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών. Ποια είναι τα μεγάλα έργα στα υποβρύχια καλώδια της Αν. Μεσογείου.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με μονάδες καύσης απορριμμάτων θα κλείσει η χωματερή στη Φυλή

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, για διάθεση σε χωματερές ποσοστού κάτω του 10% των παραγόμενων απορριμμάτων, θα χρειαστούν οι μονάδες καύσης, αναφέρει η νέα μελέτη των δήμων του Λεκανοπεδίου.