ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λογιστικό τρικ για τη μείωση οφειλών Δημοσίου σε ιδιώτες

Τα χρωστούμενα σε ιδιώτες από κρατικούς φορείς θα κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και θα τα παίρνουν μόνο με προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Στόχος, η ταχύτερη λογιστική μείωση των οφειλών.

Σε ένα λογιστικό τέχνασμα προσφεύγει το υπουργείο Οικονομικών για να... σπάσει το μποτιλιάρισμα στην εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα: τα χρωστούμενα ποσά θα φεύγουν από το κρατικό ταμείο και θα «παρκάρονται» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των δικαιούχων, αλλά αυτοί θα μπορούν να τα εισπράττουν μόνο με την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που έχει καταθέσει το υπ. Οικονομικών στη Βουλή και έχει στόχο να δώσει έστω και λογιστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει τη μείωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, για την οποία πιέζουν ασφυκτικά και οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Το πρόβλημα είναι ότι σωρεύονται τεράστια ποσά εκκρεμών πληρωμών για υποχρεώσεις που το Δημόσιο αναγνωρίζει, αλλά τα ποσά εκταμιεύονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, λόγω της διαδικασίας επαλήθευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμείς οφειλές των δικαιούχων.

Με τη νέα ρύθμιση, τα οφειλόμενα χρήματα θα κατατίθενται στο ΤΠΔ και, προκειμένου οι ιδιώτες να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται, θα είναι εκείνοι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν, εντός πενταετίας, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οπως προβλέπεται στη τροπολογία, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν την υποχρέωση πληρωμής θα κάνουν δημόσια κατάθεση, υπό μορφή γραμματίου παρακαταθήκης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να βελτιώσει τη λογιστική εικόνα της εξόφλησης οφειλών, αφού τα ποσά που θα κατατίθενται στο ΤΠΔ θα εγγράφονται ως οριστικοποιημένες πληρωμές και θα αφαιρούνται από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Με τη δημόσια κατάθεση «σβήνεται» το χρέος του φορέα γενικής κυβέρνησης έναντι του δικαιούχου και δεν παρέχεται δυνατότητα ανάκλησης αυτής, με την επιφύλαξη των οριζόμενων παρακάτω.

«Εφόσον εντός πενταετίας από τη σύσταση της παρακαταθήκης, δεν διενεργηθεί είσπραξη του ποσού, ούτε κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδεικτικό φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά περίπτωση, η χρηματική απαίτηση από την παρακαταθήκη παραγράφεται υπέρ του καταθέτη φορέα και το σχετικό ποσό, μετά την αφαίρεση της αμοιβής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιστρέφεται σε αυτόν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Τυχόν αξιώσεις του δικαιούχου εγείρονται εφεξής κατά του φορέα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη του ΥΠΟΙΚ στο Διεθνές Δίκτυο για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση

«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών στη χώρα μας», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η χώρα διαθέτει επαρκή και ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα και μπορεί να ανταποκριθεί σε όποια κρίση και αν προκύψει. Από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.