ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κολωνάκι, Ακίνητα, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

Ανακάμπτει η εμπορική πιάτσα στο Κολωνάκι μετά το σοκ της πανδημίας

Τα νέα δεδομένα 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Πόσα είναι τα διαθέσιμα προς μίσθωση εμπορικά ακίνητα και που διαμορφώνονται οι τιμές.

Σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης βρίσκονται τα εμπορικά ακίνητα -καταστήματα, εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος- στο Κολωνάκι με τον αριθμό των διαθέσιμων καταστημάτων σταδιακά να υποχωρεί.

Σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι φανερός, αν και σταδιακά  οι δρόμοι της περιοχής, που αποτελούσαν πάντα το μήλο της έριδος για τους επιχειρηματίες της εστίασης, αποκτούν και πάλι ζωή. 

Από το 2010 και εντός 2-3 ετών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, πολλά επώνυμα μαγαζιά εστίασης, εμπορικά καταστήματα άλλαξαν πιάτσα αφήνοντας πολλά ακίνητα διαθέσιμα προς ενοικίαση. Οι τιμές, που είχαν δεκαπλασιαστεί σε δύο δεκαετίες, άρχισαν να  «πέφτουν» συνεχώς τα χρόνια των μνημονίων. 

Η Τσακάλωφ από πεζόδρομος κυρίως καταστημάτων ένδυσης και με πληρότητες που άγγιζαν το 100% για πολλά χρόνια με τις τιμές μίσθωσης να κυμαίνονταν από 150€/τμ -170€/τμ το μήνα το 2009, πέρασε μια εποχή μεγάλης παρακμής εν μέσω μνημονιάκων χρόνων με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα και οι τιμές μίσθωσης να είχαν υποχωρήσει στα 30€/τμ - 40€/τμ το μήνα. Το χρονικό διάστημα 2017-2019, ο πεζόδρομος στην καρδιά του Κολωνακίου άλλαξε, τα κλειστά εμπορικά καταστήματα ένδυσης έδωσαν τη θέση τους σε νέα εγχειρήματα μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος που έδωσαν και πάλι στη Τσακάλωφ την παλιά της αίγλη και τη ζωντάνια που έλλειπε από το κέντρο του Κολωνακίου, ενώ οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονταν πλέον από 80€/τμ - 90€/τμ το μήνα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας από το πρώτο κύμα της πανδημίας άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα στα επαγγελματικά ακίνητα και σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2021, υπήρχαν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν είχαν ανοίξει καθόλου από το πρώτο lockdown – δηλαδή παρέμειναν κλειστά σχεδόν 12 μήνες.

«Μη ξεχνάμε ότι πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να καταβάλουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος για το σύνολο των μηνών που είχαν ενταχθεί στα οικονομικά μέτρα της πολιτείας λόγω των παρατεταμένων lockdown. Eλάχιστοι ιδιοκτήτες καταστημάτων δέχθηκαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθώματος ιδιαίτερα στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες», ενώ, οι εισοδηματικές απώλειες από τα μισθώματα άγγιξαν ακόμη και τους 10 μήνες.

Υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση τους για να μην μεγαλώνουν τα χρέη ή/και οι περισσότερο τολμηροί για τα σημερινά δεδομένα, να πραγματοποιούν μετεγκατάσταση - να μεταφέρουν την επιχείρηση τους σε περιοχές με χαμηλότερα μισθώματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό με επισκέπτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε προσφέροντας πρωινό delivery, είτε μικρογεύματα και καφέ» σημειώνει ο κ. Μπάκας

ΚΟΛΩΝΑΚΙΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021
ΤΣΑΚΑΛΩΦ1915
ΣΚΟΥΦΑ1512
ΒΑΛΑΩΡΙΟΥ31
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ1210
ΣΟΛΩΝΟΣ1314
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ76
ΑΜΕΡΙΚΗΣ -ΛΥΚΑΒΗΤΟΥ55
ΟΜΗΡΟΥ35
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ34
ΣΥΝΟΛΟ8072

Η εικόνα στην μετά covid εποχή

Τα άδεια καταστήματα (εμπορικά, υγειονομικού ενδιαφέροντος) στο Κολωνάκι, μόνο στους δημοφιλείς δρόμους, στα τέλη του 2020 άγγιζαν τα 80, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που είχαν κατεβάσει ρολά, ήταν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης. Πλέον το σύνολο των καταστημάτων που διατίθενται προς μίσθωση στους ίδιους δημοφιλείς δρόμους αριθμούν τα 72, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 10%.

Αν κάποιος έκανε μια βόλτα στο Κολωνάκι στα τέλη του του 2020, θα έβλεπε ότι επί της Σκουφά, από το ύψος της Ασκληπιού έως την Πλατεία Κολωνακίου διατίθενταν 15 καταστήματα προς μίσθωση, καταστήματα που πριν λίγους μήνες λειτουργούσαν κυρίως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα, κάνοντας την ίδια ακριβώς βόλτα, τα καταστήματα που διατίθενται έχουν μειωθεί στα 12.

Στην Τσακάλωφ τον Δεκέμβριο του 2020, τα καταστήματα προς μίσθωση ή/και αγορά αριθμούσαν τα 19, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονταν στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού. Πλέον, τα καταστήματα που διατίθενται είναι συνολικά 15  που σημαίνει ότι κάποιοι θέλησαν να επιχειρήσουν εν μέσω πανδημίας ή/και ευνοήθηκαν λόγω της κατάστασης παζαρεύοντας το μηνιαίο μίσθωμα ή/και πέτυχαν μια περίοδο χάριτος χαμηλότερου μισθώματος μέχρι να επιστρέψουμε στη καθημερινότητα μας.

Λίγο παραπάνω, επί της οδού Αναγνωστοπούλου, τα καταστήματα που διατίθενταν αριθμούσαν τα 12 και έχουν μειωθεί στα 10. Στη Σόλωνος, από το ύψος της Ασκληπιού έως την οδό Κανάρη, τα καταστήματα προς ενοικίαση αριθμούσαν τα 13 και πλέον έχουν αυξηθεί στα 14. Στη Βουκουρεστίου, από το ύψος της Τσακάλωφ έως την Ακαδημίας τα καταστήματα που διατίθενται αριθμούσαν τα 7 και σήμερα έχουν μειωθεί στα 6, ενώ στην Αμερικής - Λυκαβητού, από το ύψος της Ακαδημίας έως την οδό Σκουφά, το σύνολο των καταστημάτων που διατίθενται να αριθμούν σταθερά τα 5 έως και σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita_times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλησίαστα τα δυάρια: Ενοίκια 500 ευρώ με αύξηση 40% από το 2018

Τα υψηλά ενοίκια υποχρεώνουν το 73% των νέων στην Ελλάδα να μένουν στο πατρικό τους. Εκτιμάται ότι η αύξηση των μισθωμάτων για σπίτια έως 50 τ.μ. το 2022 ήταν της τάξεως του 10%, σημαντικά μεγαλύτερη από το 2021.
akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα στεγαστική πολιτική: Τι προσφέρει και ποιοι είναι οι... αστερίσκοι

Στη Βουλή προωθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πλήθος μέτρων στήριξης νέων για την απόκτηση κατοικίας. Πάντως, αρκετοί βλέπουν αδυναμίες στο σχέδιο που ενδεχομένως να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά του.
Βυτίνα_Vytina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το... χρηματιστήριο χειμερινών εξοχικών: Πόσο αυξάνονται φέτος οι τιμές

Οι τιμές πώλησης παρουσιάζουν, εκτός εξαιρέσεων, συγκρατημένες αυξήσεις, συγκριτικά με το 2021. Τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατώτατη τιμή ζήτησης καταγράφουν το Καρπενήσι και η Πορταριά στο Πήλιο, με αύξηση 30% και 21% αντίστοιχα.
ακίνητα-akinita-real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκιο 800 - 1.110 ευρώ για ένα διαμέρισμα σε μεγάλο αστικό κέντρο

Ξεπερνάει τα 800€ το κόστος μίσθωσης μίας οικογενειακής κατοικίας στην Αθήνα, ενώ τσουχτερές είναι οι τιμές ενοικίασης ενός οικογενειακού διαμερίσματος και σε Θεσσαλονίκη - Πάτρα. Αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές ανά περιοχή.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη πτήση των ενοικίων: Πώς κάλυψαν όλες τις απώλειες της κρίσης

Η βαθιά πτώση των ενοικίων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η πολύ μεγάλη άνοδος από το 2018 μέχρι σήμερα. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα ενοίκια, αναλυτικοί πίνακες. Ποιες ήταν οι βασικές αιτίες της ισχυρής ανόδου.