ΓΔ: 949.39 -0.67% Τζίρος: 82.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euros_man
Πηγή: Shutterstock

Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν τις αυξήσεις

Όσοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά πάνω από 100 ευρώ δεν θα πάρουν τις αυξήσεις που φέρνει η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση για προσαρμογή στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Η προσωπική διαφορά ήταν ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε από το νόμο Κατρούγκαλου, με σκοπό να γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Ήταν ένα μοντέλο που εάν εφαρμοζόταν όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα προκαλούσε αυτόματες περικοπές σε πάνω από 1 εκατ. συντάξεις.

Τελικά, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τη συγκεκριμένη διάταξη και έτσι η προσωπική διαφορά έμεινε μόνο στα χαρτιά ή ακριβέστερα στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων

Τώρα, η προσωπική διαφορά αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, που θα γίνουν με το νέο έτος. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με εκείνο το τμήμα του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν κρίθηκε αντισυνταγματικό, οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά.

Έτσι, εάν καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει, τότε και μόνο τότε, θα αρχίσει να καταγράφεται αύξηση της σύνταξης. Μάλιστα ο νόμος δίνει το χρονικό περιθώριο της τετραετίας, για να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός και να γίνουν οι αυξήσεις που αναμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται τρεις «ταχύτητες» συνταξιούχων:

  1. Ουσιαστικά, όσοι δικαιούχοι έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 100 ευρώ, καλό είναι να μην περιμένουν άμεσα να δουν αύξηση στη σύνταξή τους.
  2. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά από 50 – 100 ευρώ, θα κριθεί ανά περίπτωση εάν θα τύχουν αύξησης ή όχι.
  3. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ και ειδικά όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά (περίπου 600.000 συνταξιούχοι), είναι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να διαπιστώσουν στην πράξη, αύξηση στη σύνταξή τους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.