ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ypourgeio ergasias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Συμβούλιο Διοίκησης Επιθεώρησης Εργασίας

Το συμβούλιο διοίκησης είναι 5μελές, με πενταετή θητεία. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ, δεκαετή επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο και να γνωρίζουν άριστα μία ξένη γλώσσα.

Δημοσιεύθηκε σήμερα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των μελών του συμβουλίου διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Με προηγούμενες αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, έχουν ήδη οριστεί τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, η οποία θα εξετάσει τις αιτήσεις, ενώ έχει καθοριστεί και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του συμβουλίου διοίκησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, είναι η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που αντικαθιστά το ΣΕΠΕ, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, τις αμοιβές, την υγεία και ασφάλεια, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, κ.ά..

Η νέα Αρχή δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο ούτε σε διοικητική εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές, ή άλλον δημόσιο, ή ιδιωτικό οργανισμό. Τα όργανα διοίκησης της νέας Αρχής είναι ο διοικητής και το συμβούλιο διοίκησης, τα οποία απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Το συμβούλιο διοίκησης είναι πενταμελές (πρόεδρος και τέσσερα ακόμα μέλη), με πενταετή θητεία. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ, δεκαετή επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο και να γνωρίζουν άριστα μία ξένη γλώσσα, ενώ ως πρόσθετα προσόντα, τα οποία βαθμολογούνται αντικειμενικά με μόρια, προσμετρώνται μεταπτυχιακό/ διδακτορικό, διοικητική εμπειρία και αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης».

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και συνοδευτικό φάκελο σε διάστημα 15 εργάσιμων ημερών.

Η επιλογή των 10 επικρατέστερων υποψηφίων για τις θέσεις θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:

  • Αθανάσιο Παπαϊωάννου, πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρο της επιτροπής
  • Ματθούλα Τριανταφύλλου, υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως μέλος
  • 'Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως μέλος
  • Μιχαήλ Αλέπη, αντιπρόεδρο Α' Ομάδας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ως μέλος
  • Δημήτριο Λαδά, επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.

Σύμφωνα με το νόμο 4808/2021, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιλέγει πέντε από τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους και στη συνέχεια ζητά τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, δηλαδή για τη διαδικασία που ξεκινά τώρα, δύο από τα πέντε μέλη κληρώνονται αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης επιλογής τους και διορίζονται για θητεία τριών ετών, άλλα δύο για θητεία τεσσάρων ετών και ένα μέλος για θητεία πέντε ετών, αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από σήμερα οι αιτήσεις των δικαιούχων Γ' κύκλου «Ψηφιακής Μέριμνας»

Οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τη 1 Νοεμβρίου 2021 για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν εκδόθηκαν ως 15/3

«Ο κ. Τσίπρας είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τάζει. Νομίζω πριν τις εκλογές θα τάξει και κάνα οικοπεδάκι. Πάντα πριν από τις εκλογές τάζει. Το θέμα είναι μετά τις εκλογές τι κάνει» είπε επίσης ο υπουργός. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών για e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου

Οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων για τον Φεβρουάριο ενσωματώνονται στις καταβολές της επόμενης εβδομάδας. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 1,43 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5  εκατ. δικαιούχους