ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, «πονοκέφαλος» για ΕΚΤ και αγορές

Εκτινάχθηκε σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο και ανήλθε στο 3,4%, λόγω των έντονων πιέσεων από ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα. Υπό αμφισβήτηση οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για προσωρινό φαινόμενο, πίεση στις αγορές.

Σε υψηλό 13 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, υπό την επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των σοβαρών εμπλοκών στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για το αν ευσταθεί η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή, αλλά και ανησυχίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που μπήκαν στον Οκτώβριο με καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος πληθωρισμός στις 19 χώρες της ευρωζώνης εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο από το 3% στο 3,4% και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι οικονομίες λειτουργούσαν ακόμη σε «κανονικές» συνθήκες, καθώς δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα, στο 3,3%.

Πίσω από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού βρίσκεται η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που είναι, με τη σειρά της, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, καταγράφονται σοβαρές πιέσεις που αφορούν τον εφοδιασμό της αγοράς, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και στις θαλάσσιες μεταφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε στο 1,9% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Καθώς η διαταραχή στις αγορές της ενέργειας και ειδικά στο φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα έχει πολύμηνη διάρκεια, όπως και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, φαίνεται πλέον πιθανό να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο 4% ή και περισσότερο, ως το τέλος του έτους, δηλαδή σε ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ αμφισβητείται η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας ότι από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει γρήγορη υποχώρηση του πληθωρισμού.

Το ερώτημα είναι αν θα ανοίξει ένας πληθωριστικός φαύλος κύκλος, όπου η διατήρηση των υψηλών τιμών θα οδηγήσει και σε αυξήσεις των μισθών και σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τις επιχειρήσεις. Η ΕΚΤ έχει προβλέψει ότι η έξαρση θα είναι προσωρινή και ο πληθωρισμός θα επανέλθει γρήγορα κάτω από τον στόχο της, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια. Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν λίγες ημέρες φάνηκε να αναθεωρεί ελαφρώς τις εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας ότι είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι έξαρσης του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι των προβλέψεων της ΕΚΤ. Από την BNP Paribas τονίζεται ότι ο πληθωρισμός ίσως να μην είναι τόσο παροδικός όσο πιστεύουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς οι καταναλωτές ενδέχεται να αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερους μισθούς και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να ικανοποιήσουν αυτά τα αιτήματα, με βάση το γεγονός ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν το κόστος στις τελικές τιμές.

Η έξαρση του πληθωρισμού αποτελεί σήμερα το κύριο σημείο προβληματισμού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποδέχθηκαν τον Οκτώβριο με πτώση. Στις 13.00, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,80%, ενώ βρίσκεται σε αρκετή απόσταση, της τάξεως του 5%, από τα υψηλά του Αυγούστου και το σημαντικότερο θέμα συζήτησης στις αγορές είναι αν ο Οκτώβριος θα αποτελέσει το μήνα όπου θα συντελεστεί μια σοβαρή διόρθωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: «Βουτιά» στο 7,6% στην Ελλάδα, μείωση - έκπληξη στην ευρωζώνη

Αποκλιμακώθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές της ενέργειας, αλλά παραμένει εξαιρετικά υψηλός ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Τι δηλώνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις ομολόγων - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της μετά από 11 χρόνια

Η Κεντρική Τράπεζα έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη στο 8,6%

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς θα φτάσει το 3,8% το 2022 και το 2,5% το 2023. Στο 1,9% ο πληθωρισμός το 2022.