ΓΔ: 1423.61 0.42% Τζίρος: 59.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ δεκαετίας για τον πληθωρισμό με «πολιορκία» από την ενέργεια

Σε επίπεδα όπου είχε ανέλθει τελευταία φορά το 2011 ανέβηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Τι εκτιμά το ΔΝΤ για το διεθνές κύμα πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κατάσταση πολιορκίας από τον πληθωρισμό φέρνει και την ελληνική οικονομία το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η απότομη ανάκαμψη μετά την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 2,2%, σε επίπεδο που είχε να ανεβεί από τα τέλη του 2011, με πολύ μεγάλες αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως το φυσικό αέριο και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Το σοκ από την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ιδιαίτερα έντονο για την ελληνική οικονομία, που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, είχε αρνητικό πληθωρισμό (-2%). Επιπλέον, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης μετά το 2010, οι Έλληνες καταναλωτές είχαν σχεδόν ξεχάσει τον πληθωρισμό, αφού, όπως φαίνεται και στο γράφημα της Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 2013 - 2016 οι τιμές του πληθωρισμού ήταν αρνητικές.

inflation

Η έξαρση του πληθωρισμού στη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ στο World Economic Outlook, πιθανότατα θα είναι πρόσκαιρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η πληθωριστική έξαρση θα κορυφωθεί πριν το τέλος του 2021, για να επιστρέψει από τα μέσα του 2022 η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα πληθωρισμού της περιόδου πριν την πανδημία. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αυτές οι προβλέψεις μπορεί να μην επιβεβαιωθούν και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερη περίοδο, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, στο διάστημα του τελευταίου έτους υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών στο Φυσικό Αέριο, όπου καταγράφεται υπερδιπλάσια τιμή (αύξηση 108,5%), το πετρέλαιο θέρμανσης, με άνοδο 28,9% και τα καύσιμα κατά 18,1%. Στα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, λόγω αυξημένης ζήτησης την τουριστική περίοδο και αύξησης του κόστους στα καύσιμα. Μεγάλες ήταν οι αυξήσεις και σε κατηγορίες τροφίμων με υψηλές διακυμάνσεις. Οι τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ και η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη. Σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι την μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.

prices

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 2,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4%, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των πληθωρισμού κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών σε ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Επίσης κατά 40,4% αυξήθηκαν οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

Η αύξηση κατά 2,2% τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις κατά 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας. Κατά 4,7% έγινε πιο ακριβή η στέγαση λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κατά 7,8% αυξήθηκαν τα κόστη στις μεταφορές λόγω της ανόδου των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, νέα άνοδο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα, που εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις 8,9%.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές τροφίμων συντήρησαν την ανοδική πορεία για τον πληθωρισμό

«Πρωταθλητής» αυξήσεων το ελαιόλαδο, με την τιμή του να ενισχύεται πάνω από 58%, ενώ συνολικά για τον τομέα της διατροφής η αύξηση των τιμών έφθασε στο 8,9%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,5% για τον Δεκέμβριο.