ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Άμεση ανάγκη εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος.

Την ανάγκη να καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) και να προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο 11ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, και στο οποίο συμμετείχε ως χορηγός η EY. 

Όπως υπογράμμισε ο α σειρά σημαντικών πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας, που δημιουργούν νέα δεδομένα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, αναφέρθηκε ο κ. Μήτσιος πολλές από τις εξελίξεις αυτές, προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ, ανταποκρίνεται άμεσα σε πολλές από αυτές, αλλά όχι σε όλες, όπως τόνισε ο ομιλητής. Οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν σημαντικά οφέλη για τους φορολογούμενους, αλλά και τις ίδιες τις φορολογικές αρχές. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο κος Μήτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις στην εκπνοή του χρόνου, 
  • τη μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας,
  • τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου επί του εισοδήματος και η υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, 
  • την ενσωμάτωση της οδηγίας ATAD για την αποφυγή των καταχρήσεων.

Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) και την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι, «παρόλο που αναγνωρίζουμε τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου, είναι εξόχως σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής». 

Τέλος, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας συμπεριλάβει αρκετές από τις κατά καιρούς προτάσεις της ΕΥ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους το 2022

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι σε μια περίοδο σημαντικών και ανοδικών αβεβαιοτήτων και κινδύνων δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο εν είδει κοινωνικού «μερίσματος ανάπτυξης».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «Τα Ραντεβού μου»

Μέσω ενός εύχρηστου ψηφιακού περιβάλλοντος, οι πολίτες, αφού ταυτοποιηθούν μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, έχουν πλέον την δυνατότητα να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με την υπηρεσία.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο Πιτσιλή για απλούστευση της φορολογικής ενημερότητας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αρχίζει δημόσια διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αλλαγή διαδικασιών έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τις αρχές του επόμενου χρόνου.