ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Άμεση ανάγκη εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος.

Την ανάγκη να καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing) και να προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο τόνισε κος Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο 11ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, και στο οποίο συμμετείχε ως χορηγός η EY. 

Όπως υπογράμμισε ο α σειρά σημαντικών πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας, που δημιουργούν νέα δεδομένα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και φορολογουμένων, αναφέρθηκε ο κ. Μήτσιος πολλές από τις εξελίξεις αυτές, προέρχονται από τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ, ανταποκρίνεται άμεσα σε πολλές από αυτές, αλλά όχι σε όλες, όπως τόνισε ο ομιλητής. Οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν σημαντικά οφέλη για τους φορολογούμενους, αλλά και τις ίδιες τις φορολογικές αρχές. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο κος Μήτσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • την καθιέρωση του κανόνα της πενταετούς παραγραφής, χωρίς συνεχείς παρατάσεις στην εκπνοή του χρόνου, 
  • τη μείωση της φορολογικής βάσης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας,
  • τον χαρακτηρισμό της εισφοράς αλληλεγγύης ως «τακτικού» / συνήθους φόρου επί του εισοδήματος και η υπαγωγή του στο πεδίο εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, 
  • την ενσωμάτωση της οδηγίας ATAD για την αποφυγή των καταχρήσεων.

Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) και την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2020, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι, «παρόλο που αναγνωρίζουμε τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου, είναι εξόχως σημαντικό να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής». 

Τέλος, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κος Μήτσιος τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας συμπεριλάβει αρκετές από τις κατά καιρούς προτάσεις της ΕΥ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο οι επτά στις 10 φορολογικές δηλώσεις εφέτος

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου στις 15:00, ενώ για την ίδια ημέρα τα μεσάνυχτα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που πιθανό να προκύψει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις για την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών στους ελ. επαγγελματίες

Κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, δηλώνει ο επιχειρηματικός κόσμος.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για νομικά πρόσωπα

Μέσα από την πλατφόρμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής καθώς και τα έντυπα Ε2 και Ε3.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα η Nepa Economic Consulting, η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουν οι επιχειρήσεις τη διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων.