ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:50 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EBRD

Τρεις συστάσεις της EBRD για ταχύτερη ανάπτυξη

Μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα, αν η κυβέρνηση κάνει γρήγορες κινήσεις για τα NPL, τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2% φέτος στο 2,4% το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις και, εάν το κάνει, υπάρχουν προοπτικές για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η EBRD δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη μετάβαση των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης στην ανοικτή οικονομία, αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, έχει σημαντική παρουσία και στη χώρα μας, με τη συμμετοχή σε 49 project, συνολικής επένδυσης 2,9 δισ. ευρώ.

Στην ετήσια έκθεσή της για τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η EBRD διατυπώνει την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2020 με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από το 2019, με οδηγούς την αύξηση των εξαγωγών και τις ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας.

EBRD: Βασικοί οικονομικοί δείκτης της Ελλάδας

ebrd_indicators

 

Όμως, όπως υπογραμμίζει η EBRD, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, που συνδέονται με πιθανή επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, ενώ στο εσωτερικό έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η EBRD εντοπίζει κυρίως τρία πεδία, στα οποία θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος για να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές:

  • Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να εφαρμοσθεί με εντατικό τρόπο ο σχεδιασμός για τη γρήγορη μείωσή τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σχήμα παροχής κρατικών εγγυήσεων («Ηρακλής»).
  • Για τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, η EBRD τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την επένδυση στο Ελληνικό, που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την οικονομία, αλλά και για άλλα σημαντικά στοιχεία της δημόσιας περιουσίας, που θα πρέπει να προωθηθούν γρήγορα προς πώληση.
  • Για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τονίζεται η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή κατάταξη σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αντανακλά χρόνιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, προβλήματα στη Δικαιοσύνη και ανεπαρκή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, τονίζει η EBRD, να εφαρμόσει γρήγορα τα σχέδιά της για μεταρρυθμίσεις σε αυτά τα πεδία.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πιο επικίνδυνη τραπεζική απάτη και η ζημιά για κατόχους καρτών

Αύξηση της τάξεως του 300% σημειώνουν οι απάτες στις συναλλαγές με μεταφορά πιστώσεων. Πώς ξεγελούν οι επιτήδειοι τα θύματα. Στις συναλλαγές με κάρτες, οι κάτοχοι πληρώνουν το 1/3 της ζημιάς. Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Τρ. Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 71% από τη ΔΕΗ στο τιμολόγιο ρεύματος με σταθερή χρέωση

Μεγάλη αναπροσαρμογή στο κόστος κιλοβατώρας και μείωση της περιόδου «κλειδώματος» από δύο σε ένα έτος. Το πρόγραμμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών παρόχων, που έκαναν λόγο για καταχρηστική πρακτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεγονός τα πρώτα «κουρέματα» δανείων με... κομπιούτερ έως και 80%

Λειτούργησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για ρύθμιση χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο με αλγόριθμο και έγιναν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις που είναι οριστικές. Οκτώ παραδείγματα διευθέτησης με τον αυτόματο μηχανισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουσκώνει» πάλι το ελληνικό Δημόσιο: Αύξηση 25% σε έκτακτο προσωπικό

Χιλιάδες προσλήψεις προσωρινών υπαλλήλων και αιρετών μετά τη λήξη των μνημονίων καταγράφει η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της Κομισιόν, ενώ έχει διογκωθεί κατά 6% και η μισθολογική δαπάνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» οι ιδιωτικοποιήσεις, εκτίναξη εσόδων στα 2,2 δισ. ευρώ

Οι δύο μεγάλες συναλλαγές για την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανεβάσουν τα έσοδα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της περιόδου 2020 - 2025. Έξι στρατηγικές συμβάσεις ανατίθενται για ωρίμανση στο ΤΑΙΠΕΔ.