ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης άφησε η Ελλάδα τις δαπάνες κοινωνικής στέγασης

Μόνο 1,3 εκατ. ευρώ αφιερώνει η Ελλάδα σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης, παρότι οι τιμές και τα ενοίκια κατοικιών έχουν εκτιναχθεί σε απαγορευτικά ύψη για τους ασθενέστερους. Τι δηλώνει στο Business Daily η γ.γ. της Housing Europe.

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στην παροχή κοινωνικής στέγασης, ενώ το πρόβλημα αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με την αλματώδη αύξηση τιμών των ακινήτων. Παρά τη χαμηλή απόδοση στη βοήθεια στέγασης, η Ελλάδα αφιερώνει μόνο 1,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή οικονομικά προσιτής στέγασης, τονίζει η Sorcha Edwards, γενική γραμματέας στη Housing Europe, σε δηλώσεις της στο Business Daily.

Την ίδια στιγμή, 10 άλλες ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζουν να ξοδέψουν πάνω από 5 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό, σύμφωνα με στοιχεία της Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης «τρέχουν» κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, όπου προσφέρεται ένας χώρος διαμονής από το κράτος ή από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με την Αυστρία και την Ολλανδία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη, αν και η χώρα έχει προχωρήσει σε άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση,  όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για μέτρα που πέρασε το οικονομικό επιτελείο και λόγω της πανδημίας, αλλά δεν καλύπτουν τις ελλείψεις του συστήματος, ενώ ανοίγει το χάσμα ανάμεσα στον πολίτη και την αγορά ή την ενοικίαση μιας κατοικίας.

Με τους διψήφιους ρυθμούς ανόδου των τιμών, αφενός, τίθενται πολλοί εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται για δικό τους σπίτι εκτός αγοράς, έναντι των ελάχιστων αυξήσεων μισθών, και αφετέρου, καθίστανται τα ενοίκια απαγορευτικά υψηλά για τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σημειώνεται ότι  το γ΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 και το 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5% και 7,2% αντίστοιχα.

Απρόσιτη η Αθήνα

Παρόλο που πανηγυρίζουν πολλοί για την άνοδο των τιμών, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη να την χειριστεί. Σύμφωνα με τη Housing Europe, οι ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν «ήδη έντονα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε κεντρικές γειτονιές των αστικών κέντρων». Αυτό αντικατοπτρίζεται σε στοιχεία της Eurostat του 2018  που δείχνουν ότι το 83,1% των ενοικιαστών στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, εξηγεί η κ. Edwards.

«Η Αθήνα είναι η δεύτερη πιο απρόσιτη πόλη για ενοικίαση διαμερίσματος στην Ευρώπη, μετά τη Λισαβόνα», υπογραμμίζει η ίδια. «Η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών ήταν ήδη ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα το 2019 και επιδεινώνεται στο πλαίσιο της πανδημίας», προσθέτει η κ. Edwards.

Επιπλέον, το 36,2% του πληθυσμού επιβαρύνθηκε υπερβολικά από το κόστος στέγασης το 2019, ποσοστό που υπερδιπλασιάστηκε σε δέκα χρόνια (από 18,1% το 2010). «Αν και η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς νομικό πλαίσιο και πολιτική δημόσιας/κοινωνικής στέγασης, έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει πάντως η ίδια.

Πρόσφατα σημειώθηκε μια επιτυχία για την Θεσσαλονίκη, όταν η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης A.E. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης κέρδισε βραβείο από το Habitat for Humanity και την USAID για την ανάπτυξη στρατηγικής κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης εν μέσω και άλλων κινήσεων βοήθειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι θετικές επιδράσεις της ύπαρξης μιας υγιεινής, αξιοπρεπούς, οικονομικά προσιτής κοινωνικής στέγης είναι περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί, προσθέτει η κ. Edwards, σημειώνοντας ότι «είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για το πιο ευάλωτο μέρος της κοινωνίας μας, όπως η νεολαία μας, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες. Η οικοδόμηση κοινοτήτων βοηθά να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στην αγορά εργασίας και είναι ηθική μας υποχρέωση να μετατρέψουμε τις ευρωπαϊκές γειτονιές σε κόμβους ευκαιριών και παραγωγικότητας για μάθηση, εμπόριο και πολιτισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη μικρότερη στον κόσμο η επιβάρυνση των εισοδημάτων από ενοίκια

Τη δεύτερη χαμηλότερη επιβάρυνση των εισοδημάτων από τα ενοίκια με 19% έχει η Ελλάδα, ανάμεσα σε 50 χώρες. Όμως, για τους χαμηλόμισθους το βάρος είναι δυσβάστακτο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα διαμερίσματα... τσέπης: Νέα τάση στην Ελλάδα η ζωή σε 40 τ.μ.

Έλλειψη διαμερισμάτων και υψηλές τιμές φέρνουν στην Ελλάδα το micro apartment: διαμερίσματα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις σε ένα δωμάτιο με έξυπνες λύσεις που ελαχιστοποιούν τους «νεκρούς» χώρους.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2022 στην αγορά κατοικιών: Θα συνεχιστεί η άνοδος τιμών

Την ανάγκη για διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο σε «νησίδες» της αγοράς επισημαίνουν οι ειδικοί. Σημειώνουν ότι τιμές και ενοίκια αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα όρια αντοχής των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα πλασάρεται στους κορυφαίους προορισμούς για το γκολφ

Νέα δυναμική στις επενδύσεις γύρω από το δημοφιλές άθλημα δίνει η ιδιωτικοποίηση του Golf - Βόρειο Αφάντου. Ποια είναι τα γήπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πώς άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά προσιτής κατοικίας με δάνειο: Σπίτια στην Αττική έως 160.000 ευρώ

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας με δάνειο από νοικοκυριά μέσου εισοδήματος που αναζητούν σπίτια αξίας έως 160.000 ευρώ. Σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες κατοικίες αυτής της κατηγορίας τιμής. Αναλυτικοί πίνακες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύθος η έλλειψη προσωπικού στην Ελλάδα, ελάχιστες οι ακάλυπτες θέσεις

Το χαμηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη καταγράφεται στην Ελλάδα, μόλις 0,3%, ενώ σε άλλες χώρες ανέρχεται ακόμη και σε 5%. Στον χώρο της πληροφορικής το σοβαρότερο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού.