ΓΔ: 913.79 -3.04% Τζίρος: 71.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,3% τον Νοέμβριο αναμένει η Eurostat

Για το σύνολο της ευρωζώνης η στατιστική υπηρεσία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 4,9%, λόγω της εκρηκτικής πορείας των ενεργειακών τιμών που έχουν ενισχυθεί 27%.

Νέα εκρηκτικής αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων τα οποία δημοσιοποίησε η Eurostat, καθώς έφθασε στο 4,9% τον Νοέμβριο δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Τον προηγούμενο μήνα είχε φθάσει στο 4,1%, ενώ η νέα άνοδος οφείλεται στο συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, με τις αντίστοιχες τιμές να έχουν ενισχυθεί κατά 27% σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα η Eurostat εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο θα φθάσει στο 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ τα επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η μεγαλύτερη άνοδος με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 9,5% εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στη Λιθουανία, ενώ η μικρότερη με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,3% στη Μάλτα. Εκρηκτική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία για τον γερμανικό πληθωρισμό που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 6%, ενώ σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία προβλέπεται να αγγίξει το 3,4%, 5,6% και 4% αντίστοιχα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο - 0,9% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά 0,4% τον Απρίλιο του 2020 εκτιμάται ότι προέκυψε από τη μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των τιμών των υπηρεσιών.