ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Σε χαμηλό δεκαετίας οι πτωχεύσεις με... άφθονη κρατική υποστήριξη

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι περισσότερες πτωχεύσεις το 2020 υπήρξαν στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου –  επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 28,1%. Στο 12,3% οι πτωχεύσεις σε εστίαση και καταλύματα.

Τις λιγότερες πτωχεύσεις την τελευταία δεκαετία κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2020, καθώς τα τεράστια ποσά ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό που δόθηκαν λόγω πανδημίας στις επιχειρήσεις οδήγησαν στο να κηρυχθούν μόλις 57, καταγράφοντας μείωση 9,5% σε σχέση με το 2019 όπου ήταν 63.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για  την περίοδο 2011 – 2020 παρουσιάζει μείωση κατά 21%.

Όπως αναφέρεται από την ΕΛΣΤΑΤ, ως προς τη  νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, από την ανάλυση των στοιχείων του  χρονικού διαστήματος 2011 – 2020, παρατηρείται μείωση των πτωχεύσεων με μέσο  ετήσιο ρυθμό μεταβολής 27,8% στις ατομικές επιχειρήσεις, 17,8% στις προσωπικές  εταιρείες και 18,3% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Κηρυχθείσες πτωχεύσεις, κατά νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, 2011 – 2020

 

Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το έτος 2020, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, παρατηρείται ότι οι περισσότερες  πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου –  επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 28,1%, ακολουθούν  ο τομέας της μεταποίησης με 24,6%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής  καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 12,3% και οι τομείς των κατασκευών και  μεταφορών - αποθήκευσης με 7%.  

Από τα στοιχεία των απαιτήσεων που επαληθεύτηκαν, κατά την περίοδο 2011 -  2020 προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο ετησίως, για 125 επαληθεύσεις βεβαιώνεται  παθητικό 763,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι που έχουν αξιώσεις επ’ αυτών  ανέρχονται σε 1.543.  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για την ανωτέρω περίοδο παρατηρείται μείωση στο μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων κατά 16,1%, στο ποσό του παθητικού που  βεβαιώθηκε κατά 5,3% και στον αριθμό των απασχολουμένων που έχουν αξίωση κατά 11,1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fatsea-intrum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Φατσέα (Intrum): Σημαντικό εργαλείο για τα NPEs ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Η General Manager, Retail, SB & Agri Recovery της Ιntrum Hellas τόνισε πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι servicers θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί όπως η «δεύτερη ευκαιρία» και οι πλειστηριασμοί αλλά και η αγορά ακινήτων.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 33% του τζίρου των επιχειρήσεων στο α' τρίμηνο, πάνω από 88 δισ.

Οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές οδήγησαν σε άλμα του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στο α' τρίμηνο του έτους. Ενισχυμένα κατά 83% και τα έσοδα των επιχειρήσεων είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας λόγω covid.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,6% οι αυξήσεις τιμών στο εμπόριο που απορρόφησε τις πιέσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών θα ζητηθούν παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στην αύξηση του κόστους λειτουργίας και τις μειωμένες πωλήσεις.