ΓΔ: 869.65 0.30% Τζίρος: 4.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού, Φωτο: Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αυξήθηκαν κατά 40% οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2020

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε έρευνες για την αντιμετώπιση διαφόρων φαινομένων στην αγορά και παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις δημιουργώντας μια ομάδα κρούσης για ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Δημοσιεύτηκε η Έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2020 όπου παρουσιάζεται το έργο και οι δράσεις της Επιτροπής σε μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά που σημαδεύτηκε από την έναρξη της πανδημίας. Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2020 αποδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση και το προσωπικό της.

Από την συνέχιση της προσπάθειας για την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε ήδη αρχίσει το 2019, την ολοκλήρωση ερευνών και κλαδικών μελετών και την έναρξη νέων, την ψηφιακή αναβάθμιση και τον οργανωτικό ανασχηματισμό της Επιτροπής, τη σύσταση και τη συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, την έναρξη δημόσιων διαβουλεύσεων και τη διεξαγωγή τηλε-ημερίδων, καθώς και την έκδοση μιας σειράς σημαντικών αποφάσεων, το έργο της Επιτροπής για το έτος 2020 διακρίνεται για τον πλουραλισμό και την καινοτομία του παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις σε ανθρώπινο, οργανωτικό αλλά και τεχνολογικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας του COVID-19. 

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού Ι. Λιανός, αναφέρει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), ήδη από τον πρώτο μήνα της πανδημίας, εκκίνησε διαδικασίες και έρευνες για την αντιμετώπιση διαφόρων φαινομένων στην αγορά, ειδικότερα σε αγορές που άρχισαν να πλήττονται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που λάμβανε χώρα. Παρακολουθήσαμε στενά σε διάφορα επίπεδα τις σφοδρές εξελίξεις δημιουργώντας μία Ομάδα Κρούσης για την ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών αλλά και με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

Τόνισε ότι «αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι της ΕΑ τόσο επιτόπιοι (αύξηση πλέον του 40%) όσο και μέσω αποστολής ερωτηματολογίων στις επιχειρήσεις (αύξηση πλέον του 1.800%) σε σχέση με το 2019 ενώ επενέβη όπου κρίθηκε απαραίτητο με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη. Περαιτέρω, η ΕΑ αξιοποίησε την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση μετεξελίσσοντας τη λειτουργία της σε πλήρως ψηφιακή τόσο για το προσωπικό της όσο και το κοινό, ένα εξαιρετικά σημαντικό μακρόπνοο έργο υποδομής που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη και επιχείρηση να έρθει σε άμεση επαφή μαζί μας από οποιοδήποτε μέρος».

Η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2020 έχει ως «θέμα» αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης. Στη σχετική Ενότητα της Έκθεσης έχουν συνεισφέρει με την ανάλυση «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Δίκαιο Ανταγωνισμού» οι καθηγητές RomanInderst (Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών στο Göethe University Frankfurt), Ευτύχιος Σαρτζετάκης (Καθηγητής Οικονομικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Αναστάσιος Ξεπαπαδέας (Καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Μπολόνια) οι οποίοι και ολοκλήρωσαν την Τεχνική Μελέτη για θέματα Ανταγωνισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ελληνική και Ολλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέπτυξε συστηματικά για πρώτη φορά τα εργαλεία εκτίμησης επιπτώσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού και έχει ήδη αναφερθεί από πολλές άλλες Επιτροπές Ανταγωνισμού, τον ΟΟΣΑ κλπ ως μία σημαντική πρωτοβουλία με διεθνής απήχηση. 

Χαιρετισμούς και μηνύματα για το θέμα της βιωσιμότητας και του ανταγωνισμού έχουν προσφέρει για την Έκθεση Πεπραγμένων 2020 οι: κ. Simon Holmes (Δικαστής Competition Appeal Tribunal του Ηνωμένου Βασιλείου, Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Νομικός Σύμβουλος ClientEarth), η κα. Isabelle de Silva (πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού), η κα. Cani Fernández (Πρόεδρος της Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού της Ισπανίας (CNMC)), ο κ. Tembinkosi Bonakele (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής), καθώς και οι κκ. AlexandreCordeiro Macedo (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Βραζιλίας (CADE)) και Diogo Thomson e Andrade (Γενικός Επίτροπος (CADE)). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανός: Έχουμε από τις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως στα δεδομένα κινητής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει πως μόνο στην Ελλάδα και στο Μεξικό η Αρχή Ανταγωνισμού δεν έχει δυνατότητα εφαρμογή του δίκαιου ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

I. Λιανός: Σε χρόνο ρεκόρ κλείνουν οι υποθέσεις στην Επ. Ανταγωνισμού

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι υποθέσεις ολοκληρώνονται πιο γρήγορα από ότι σε άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρήκε παραβάσεις η Επ. Ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιακών συσκευών

Αυτεπάγγελτη έρευνα στις αγορές χονδρικής και λιανικής διαδικτυακής πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων και συναφούς εξοπλισμού, ανταλλακτικών και λογισμικού, όρισε η Επιτροπή.