bd-sprite

Τρ. Πειραιώς: «Βλέπει» ισχυρή ανάκαμψη και ανεβάζει τις προβλέψεις

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,8% φέτος και 5,4% το 2022 αναμένουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ μεσοπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5%. Κρίσιμη για την οικονομία η στήριξη από την ΕΚΤ με τις τελευταίες αποφάσεις.

Ισχυρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις αποδεικνύεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας τους αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς στη βελτίωση των προβλέψεών τους για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 και το 2022, όπως και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως σημειώνεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής στρατηγικής, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ’ τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές.

Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος όσο και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δ’ τρίμηνο του έτους. Η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται το 2021 να φτάσει το 9,8% και το 2022 το 5,4%, ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται να κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.

Εξηγώντας την αναθεώρηση των προβλέψεών της, η Πειραιώς σημειώνει ότι κύριος παράγοντας υπήρξε η έντονα ανοδική πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

 

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (τον Μάρτιο του 2022) και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων 10 - 12 δισεκ του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Πρωταρχικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις προκάλεσε η αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος PEPP και APP Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η απόφαση αυτή ήταν βαρύνουσας σημασίας καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε βαθμίδα (Investment Grade), δηλαδή δεν τηρεί την αναγκαία συνθήκη επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων στο PSPP στο πλαίσιο του APP.

Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ, το α΄ τρίμηνο του 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διενεργήσει καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θα τις διακόψει στο τέλος Μαρτίου του 2022. Ωστόσο, το Δ.Σ. αποφάσισε να παρατείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης (το κεφάλαιο από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

 Η απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου κινήθηκε τελικά πιο κοντά στην στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω διευρυμένων επανεπενδύσεων μέσω του προγράμματος PEPP οι οποίες επεκτάθηκαν κατά ένα χρόνο μέχρι τα τέλη 2024. Επιπλέον, η ΕΚΤ έδωσε ένα ισχυρό σήμα στήριξης των ελληνικών ομολόγων, καθώς ανέφερε ότι σε περίπτωση σημαντικών ιδιοσυγκρασιακών πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων μπορεί να επενδύσει σε κεφάλαιο επιπλέον και πάνω από τη μετακύλιση της εξόφλησης προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών.

Υψηλός πληθωρισμός το 2022, υποχωρεί η ανεργία

Όπως τονίζεται, η οικονομία δέχεται επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αν και διατηρείται χαμηλά ο πυρήνας του πληθωρισμού. Οι πληθωριστικές πιέσεις από την πλευρά της ενέργειας και των ειδών διατροφής εμμένουν, αναφέρει η Πειραιώς, σημειώνοντας ότι τον Νοέμβριο, ο εθνικός πληθωρισμός (ΔΤΚ) έφτασε το 4,8% σε ετήσια βάση. Αντίθετα ο πυρήνας του πληθωρισμού (εξαιρούνται διατροφή, ποτά,καπνός, ενέργεια) διατηρείται σε θετικά αλλά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 0,7%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,0%.

Κατά μέσο όρο, ο εθνικός πληθωρισμός την περίοδο Ιανουάριου - Νοέμβριου κινείται στο 0,9% και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,3% το 2021. Το 2022 θα κινηθεί κοντά στο 4,0%, ενώ θα επανέλθει στο 1,3% το 2023. Παράλληλα, τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού και εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 23,5% και 33,9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, κυρίως λόγω της αύξησης στον δείκτη ενεργειακών αγαθών.

Τον Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργίας σε εποχικά εξομαλυμένη βάση φαίνεται να διατηρεί μια σαφώς πτωτική πορεία και να διαμορφώνεται στο 13,3% (Οκτ. '20: 16%). Για το 2021, η Πειραιώς εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα κινηθεί στο 14,9% και το 2022 στο 13,1%. Σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα, από το 2023, αναμένεται κοντά στο 11,0%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού, τι λέει για τους μισθούς

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,9%, εάν απορροφηθούν γρήγορα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική πορεία αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πιθανή έξαρση του πληθωρισμού αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Συντηρητική η αξιολόγηση Moody's για την ελληνική οικονομία

Όπως σημειώνεται στο report «η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020».