ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.

Η ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

Η συρρίκνωση 0,1% που προβλέπεται τώρα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου συγκρίνεται με την πρόβλεψη της προηγούμενης έρευνας ότι η παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.

Η Γερμανία οδηγεί σε ύφεση την ευρωζώνη

 

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης», σημειώνει ο Γιόεργκ Άνγκελε, οικονομολόγος της Bantleon Bank. «Οι αντίξοοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ιδίως αυτοί που απορρέουν από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Η αδυναμία καθοδηγείται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πασχίζει να επιτύχει ανάκαμψη στη μεταποίησή της. Λόγω της κρίσης του προϋπολογισμού και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% το δ’ τρίμηνο - μεγαλύτερη από την πτώση 0,1% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει ότι η ευρωζώνη των 20 χωρών θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας.

Υποχώρηση στο 2% για τον πληθωρισμό

 

Τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη απέδωσαν την πρόσφατη αδυναμία της περιοχής στις μεταβολές των αποθεμάτων, δείχνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, οι συρρικνωμένοι αριθμοί βιομηχανικής παραγωγής υπενθύμισαν τη διαρκή αδυναμία της περιοχής.

Ενώ ένας σημαντικός αντίξοος άνεμος προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τόσο τις αγορές όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκαλώντας στοιχήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια ήδη από την άνοιξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού, τι λέει για τους μισθούς

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,9%, εάν απορροφηθούν γρήγορα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.