ΓΔ: 859.38 0.96% Τζίρος: 41.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Λαγκάρντ: Θα υπάρξει σταδιακή μείωση του πληθωρισμού εντός του 2022

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ακόμη ότι η τράπεζα δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη στροφή νομισματικής πολιτικής της Fed, καθώς η αμερικανική οικονομία «τρέχει» ταχύτερα από αυτή της ευρωζώνης.

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει σταδιακά εντός του τρέχοντος έτους, εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο France Inter. 

Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν υψηλότερα τον πληθωρισμό, ήτοι η αύξηση των τιμών ενέργειας αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν το επόμενο διάστημα. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να ακολουθήσει νομισματική πολιτική ανάλογη με αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς οι δύο οικονομίες, αυτή ευρωζώνης και αυτή των ΗΠΑ, βρίσκονται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου. 

«Η ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι σε πιο προηγμένη φάση του οικονομικού κύκλου σε σύγκριση με αυτή της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου δεν έχουμε λόγο να δράσουμε τόσο γρήγορα και πιθανώς επιθετικά όσο κάποιος υπονοεί ότι θα πράξει η Fed», σημείωσε η κα Λαγκάρντ. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της πρώτης εκτίμησης της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο φθάνοντας στο 5%. Στην αιχμή των αυξήσεων παρέμειναν οι τιμές ενέργειας, που σημείωσαν άνοδο 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παρά, όμως, αυτήν την πορεία τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφωνούν με την κα Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα «παροδικό» φαινόμενο και τάσσονται κατά μίας γρήγορης στροφής της νομισματικής πολιτικής.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμό άνω του 5% για το 2021 αναμένει η ΕΚΤ, μειώνει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη

Στο 3,7% υποβαθμίζει την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης φέτος η τράπεζα, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το όριο του 2% πριν από το 2024.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός, αργεί η αύξηση επιτοκίων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την επίπτωση των ακριβών τιμών ενέργειας στην ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
euro, evro, agores, synallagma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ευρώ χάνει τη μάχη με το δολάριο, σοβαρές προκλήσεις για την ΕΚΤ

Σε συνεχή διολίσθηση το ευρώ έναντι του δολαρίου, που αυτή τη φορά γίνεται ανησυχητική, καθώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια κρίση για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Περισσότερο εκτεθειμένη η Ευρώπη στις συνέπειες του πολέμου.