ΓΔ: 869.21 1.14% Τζίρος: 33.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Texniti noimosini
Shutterstock

Επενδύσεις 4,5 δισ. δολαρίων προσέλκυσαν οι startups Ελλήνων ιδρυτών το 2021

Σύμφωνα με μελέτη της Marathon Venture Capital, η επενδυτική δραστηριότητα του 2021 οδηγήθηκε κυρίως από ξένα funds, τα οποία και ηγήθηκαν 150 επενδύσεων, ήτοι 86% του συνόλου των επενδυτικών γύρων.

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν την σημαντική μεγέθυνση του δικτύου των νεοφυών επιχειρήσεων Ελλήνων ιδρυτών το 2021 παρουσίασε η Marathon Venture Capital. Οι Startups Ελλήνων ιδρυτών κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, προσελκύοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το fund. Με βάση όλα τα στοιχεία και αντίστοιχα με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, το 2021 αποδείχθηκε μία χρονιά ρεκόρ. 

«Σε συνέχεια της προηγούμενης μας μελέτης, καταγράψαμε κάθε εταιρεία τεχνολογίας με Έλληνα ιδρυτή ανά την υφήλιο. Τα δεδομένα μας προέρχονται από δημόσιες πηγές, όπως η Crunchbase και δημοσιεύματα από τον τύπο, καθώς και ιδιωτικές πηγές. Παρά την εκτενή μας προσπάθεια, πιθανολογούμε ότι υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην μελέτη μας, και καλωσορίζουμε κάθε προσθήκη», επισημαίνει το fund. «Επίσης, δημοσιεύουμε μία ολοκληρωμένη λίστα με τα εν λόγω δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για περισσότερες διασυνδέσεις, επιχειρηματικές ευκαιρίες και μεταφορά γνώσης μεταξύ ιδρυτών και κάθε ενδιαφερόμενου».

Σύνοψη

  • Οι Startups Ελλήνων ιδρυτών κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, προσελκύοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 (ετήσια αύξηση 239%).
  • Ο αριθμός των εξαγορών και δημόσιων εγγραφών σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 27 συνολικά.
  • Ένας αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων venture capital & private equity funds διεθνώς συμμετείχε σε επενδύσεις σε όλα τα στάδια, ενώ επίσης επιχειρηματικοί κολοσσοί πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και εξαγορές.

Αντίστοιχες τάσεις παρατηρήθηκαν διεθνώς, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα, καθώς οι επενδύσεις σε startups παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 90% και στην Ευρώπη κατά 159%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω συνολικό ύψος επενδύσεων ισοδυναμεί με αύξηση 10x σε σχέση με το 2015 και 87x σε σχέση με το 2010.

Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων το 2021 ανήλθε στις 177, αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τις 155 επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020. Προκύπτει ότι το συνολικό ποσό επενδύσεων διογκώθηκε πρωτίστως εξαιτίας μεγαλύτερων ποσών σε κάθε επενδυτικό γύρο, παρά εξαιτίας ενός σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, κάθε επενδυτικός γύρος ταξινομήθηκε στα στάδια Seed, Series A και Growth (Series B, C, κλπ.). Το 2021 παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στο ύψος των χρηματοδοτήσεων σε καθένα από αυτά. Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις αρχικού σταδίου (Seed) αυξήθηκαν κατά 313%, φτάνοντας τα 471 εκατομμύρια δολάρια, οι χρηματοδοτήσεις Series A κατά 164%, με συνολικό ύψος 863 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ποσό χρηματοδοτήσεων σε περισσότερο ώριμες εταιρείες σταδίου Growth αυξήθηκε κατά 258%, ανερχόμενο συνολικά σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι το ποσό χρηματοδοτήσεων αρχικού σταδίου (Seed) ανέκαμψε σημαντικά έπειτα από την σχετικά χαμηλή επίδοση του προηγούμενου έτους, ενώ αναδεικνύεται επίσης ότι οι επενδύσεις σε περισσότερο ώριμες εταιρείες (Growth) συνέβαλαν καθοριστικά στην συνολική αύξηση, λαμβάνοντας το 70% του συνολικού ύψους επενδύσεων για το 2021. 

Η ανάλυση του αριθμού των επενδυτικών γύρων αναδεικνύει περαιτέρω τον αντίκτυπο του σταδίου Growth. Ο αριθμός των επενδύσεων στα στάδια Seed και Series A παρέμεινε περίπου σταθερός, με το Seed να καταγράφει πτώση 23% σε σχέση με την κορύφωση του 2019, ενώ ο αριθμός επενδύσεων Series A κορυφώθηκε με 44 επενδύσεις, έπειτα από το περσινό μέγιστο των 41. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός επενδύσεων Growth αυξήθηκε κατά 87%, από το προηγούμενο μέγιστο των 23 γύρων το 2020, σε 43 το 2021.

Γεωγραφία

Οι Έλληνες ιδρυτές συνιστούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, και οι startups που δημιουργούν ακολουθούν κατά πόδας αναφορικά με τη γεωγραφία τους. Η τελευταία μάλιστα καθίσταται λιγότερο σημαντική με την άνοδο της εργασίας εξ' αποστάσεως

Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών χωρίς παρουσία στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 296%, φτάνοντας τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνολικού επενδυμένου ποσού. 

«Πιστεύουμε πως το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ευκαιρίας προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού startups με Έλληνες ιδρυτές στη χώρα, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη με αριθμό εταιρειών με ή χωρίς Έλληνες ιδρυτές. Η πρόσφατη έρευνά μας περί μισθών και παροχών για ρόλους τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και άλλες μελέτες μας, αποτελούν δυνητικά χρήσιμες παραπομπές για τον σκοπό αυτό», σημειώνεται.

Η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών γύρων ακολουθεί αντίστοιχη τροχιά. Κατά την διάρκεια του 2021, 65 επενδύσεις έλαβαν χώρα σε startups με παρουσία στην Ελλάδα. Παρόμοια ήταν η δραστηριότητα του 2020, ενώ παρουσιάστηκε μείωση 20% σε σχέση με το 2019. Ταυτόχρονα, ο αριθμός επενδύσεων σε startups χωρίς παρουσία στη χώρα παρουσίασε αύξηση 20%.

Μεταξύ των επενδύσεων σε εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα, ο αριθμός των επενδύσεων επιπέδου Seed παρέμεινε σχεδόν σταθερός στις 34, ενώ ο αριθμός επενδύσεων Series A μειώθηκε κατά 20% από 18 σε 15 χρηματοδοτήσεις. Οι επενδύσεις Growth αυξήθηκαν κατά 167%, από 6 στις 16. Χρήζει αναφοράς επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των επενδύσεων Seed αποτέλεσε το 52% του συνόλου για το έτος 2021, σε σύγκριση με το 59% για το 2020 και το 84% για το 2019. Πριν το 2020, η πλειονότητα της τοπικής δραστηριότητας αφορούσε Seed γύρους, ενώ σήμερα η δραστηριότητα είναι περισσότερο διευρυμένη σε όλα στάδια.

Επενδυτές

Η επενδυτική δραστηριότητα του 2021 οδηγήθηκε κυρίως από ξένα funds, τα οποία και ηγήθηκαν 150 επενδύσεων, ήτοι 86% του συνόλου των επενδυτικών γύρων. Οι γύροι των οποίων ηγήθηκαν άγγελοι επενδυτές αυξήθηκαν από 9 σε 13. Αντιστρόφως, ο αριθμός επενδύσεων των οποίων ηγήθηκαν ελληνικά funds μειώθηκε από 27 σε 12, σε ποσοστό 56% έναντι του 2020 και 75% έναντι του μέγιστου που παρατηρήθηκε το 2019. 

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις των οποίων ηγούνται άγγελοι επενδυτές ή ελληνικά funds τυπικά αφορούν το αρχικό στάδιο Seed, με αρκετές από αυτές πλέον να μην ανακοινώνονται.

Εξαγορές και δημόσιες εγγραφές

Το 2021 αποδείχθηκε ως το πιο παραγωγικό έτος μέχρι σήμερα αναφορικά με τις εξαγορές και δημόσιες εγγραφές σε χρηματιστήρια startups Ελλήνων ιδρυτών.

«Καταγράψαμε 24 εξαγορές και 3 δημόσιες εγγραφές που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, αριθμός αυξημένος κατά 93% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 35% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2019», υπογραμμίζει το fund.

16 από αυτές τις 28 εταιρείες διατηρούσαν βάση στην Ελλάδα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 116% σε σχέση με το 2020 και 60% σε σχέση με το 2019.

Σε όρους συνολικής αξίας εξαγορών, το συνολικό ποσό μειώθηκε από 2,7 δις δολάρια το 2020 σε 1,4 το 2021. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται ως επί το πλείστον από την τιμή των μεγαλύτερων συναλλαγών, κατά συνέπεια παρατηρείται σημαντική διακύμανση από έτος σε έτος. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως το συνολικό ποσό των εξαγορών σε startups με παρουσία στην Ελλάδα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021, ανερχόμενο σε 378 εκατομμύρια δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Προσκαλεί τις καινοτόμες ΜμΕ για ένταξη σε πρόγραμμα επιτάχυνσης

Οι επιλεγμένες ΜμΕ θα περάσουν από ένα εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης που υποστηρίζεται από δύο σημαντικούς θεσμούς: την αγορά αγγέλων και τη μεταφορά τεχνολογίας σε διακρατικό επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Συνδυαστική ευκαιρία οι startups και η γαλάζια καινοτομία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς δήλωσε ότι από όλους τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη δημιουργία απασχόλησης.
Challenge
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικήτριες startups του ESG Innovation Challenge οι ResNovae και Renvis

H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, διοργανώτρια του διαγωνισμού, επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.