ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ypourgeio ergasias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Από αύριο σε λειτουργία το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Το μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, ως βάση δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr.

Ξεκινά αύριο η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, εντός του πλαισίου που θέσπισε ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας 4808/2021, όπως εξειδικεύθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη (62599/16-9-2021, ΦΕΚ Β΄ 4279).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο μητρώο, θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους, και πού εντοπίζονται σωματεία-'σφραγίδες'. Η λειτουργία του μητρώου συνιστά καινοτομία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και αρχείων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά και μάλιστα με πρωτοβουλία και ευθύνη των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μετά την αρχική εγγραφή τους, οι οργανώσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των αρχείων και στοιχείων στην ψηφιακή μερίδα τους».

Το μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, ως βάση δεδομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους μητρώα: α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.).

Από 1ης Φεβρουαρίου, καθίσταται τεχνικά δυνατή η εγγραφή στο μητρώο των οργανώσεων για τις οποίες προβλέπεται η σχετική υποχρέωση, δηλαδή για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ενώσεις προσώπων εργαζομένων και οργανώσεις των εργοδοτών, και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και στα συλλογικά όργανά του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 4808/2021, η εγγραφή στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για την εγγραφή των υπόχρεων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών στο οικείο μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ ή ΓΕΜΗΟΕ) απαιτείται, κατά περίπτωση, κατ΄ ελάχιστο η υποβολή των ακόλουθων αρχείων ή/και στοιχείων:

  • Είδος οργάνωσης, επωνυμία
  • Στοιχεία έδρας
  • Στοιχεία καταστατικού (ιδρυτική/συστατική πράξη, επικυρωμένο καταστατικό, διαταγή εγγραφής, δικαστήριο κατάθεσης αίτησης εγγραφής, αριθμός-έτος-δικαστήριο εγγραφής).

Μετά την εγγραφή τους στο μητρώο, παρέχεται στις οργανώσεις η δυνατότητα εξαγωγής προτυποποιημένης βεβαίωσης εγγραφής, με αποτύπωση επί του σώματος αυτής μοναδικού σειριακού αριθμού, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση. Εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής οι ναυτεργατικές οργανώσεις, καθώς και οι οργανώσεις των άρθρων 30Α (αστυνομικών υπαλλήλων), 30Β (πολιτικού προσωπικού ΕΥΠ) και 30Γ (στρατιωτικών και Σωμάτων) του ν. 1264/1982, όπως ισχύει.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ειδικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (και όχι των εργοδοτών), οι οποίες συνιστώνται από 01/01/2022 και εφεξής (υπό σύσταση), αποκτούν νομική προσωπικότητα από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ και την κατάθεση σε αυτό όλων των στοιχείων που απαιτούνται από τον νόμο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του μητρώου, προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε 4,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους. Έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας

«Βασιζόμενοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, προστατεύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο υπ. Εργασίας.
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί αλλάζει για τους εργαζομένους στην εστίαση μετά τη Συλλογική Σύμβαση

Για τις περισσότερες ειδικότητες όπου οι αποδοχές είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, θα προσαρμοστούν στα 713 ευρώ, με τους μισθούς και τις ρυθμίσεις να ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Μέχρι τον Αύγουστο η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων

Η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων. Το πρώτο πεντάμηνο του 2022, έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019, τόνισε στο υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου–Μαΐου, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515.