ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Σχέδιο - γέφυρα από την ΕΚΤ για τα ομόλογα, θα γίνονται δεκτά έως το τέλος 2024

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους για αναχρηματοδότηση έως το τέλος του 2024, πριν η χώρα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ένα ειδικό σχέδιο για να εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τον Μάρτιο του 2022, οπότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΕΚΤ και αναμένεται να εγκριθεί τον Μάρτιο από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Το σχέδιο αυτό προορίζεται να καλύψει ένα κενό που θα δημιουργηθεί όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία και σταματήσουν να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα για αναχρηματοδότηση, επειδή η χώρα δεν κατατάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Εάν αποβάλλονται τα ομόλογα από τον μηχανισμό της ΕΚΤ, αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να τα χρηματοδοτούν με υψηλότερο κόστος από τη διατραπεζική αγορά.

Το σχέδιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει ότι η αναχρηματοδότηση των ομολόγων θα συνεχιστεί κανονικά έως το τέλος του 2024, δηλαδή για όλη την περίοδο όπου η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, επανεπενδύοντας τα έσοδα από τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος για την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει ότι και μετά το τέλος Μαρτίου 2022, η τράπεζα θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα παρά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος προχωρώντας σε επανεπένδυση εσόδων από τα ομόλογα που αγοράστηκαν στη διάρκεια του προγράμματος.

Με την παράταση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέχρι να εξασφαλίσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι την ειδική λύση για τα ελληνικά ομόλογα είχε προαναγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου σημείωσε ότι η παράταση αγορών ελληνικών ομολόγων στο τέλος του 2024 συνεπάγεται πως θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση αυτή την περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλιαρή» παρέμβαση ΕΚΤ για τα ομόλογα, στο μέλλον το νέο εργαλείο

Με αγορές από επανεπένδυση εσόδων του PEPP θα υποστηριχθούν βραχυχρόνια τα ομόλογα της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών. Ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί για νέο εργαλείο παρέμβασης. Αρνητική αντίδραση από την αγορά ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα στήριξης από την ΕΚΤ: Θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά τα ομόλογα

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, στην οποία δημοσιοποιεί το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα τερματίσει το ΡΕΡΡ, τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά για αναχρηματοδότηση αν και δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανή η διακοπή αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ μετά το γ' τρίμηνο

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό της λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού αλλά και των γεωπολιτικών κινδύνων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετακίνητη η ΕΚΤ για τα επιτόκια: Καμία αύξηση μέσα στο 2022

Χωρίς την παραμικρή αλλαγή οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, θεωρείται μεταβατική η αύξηση του πληθωρισμού. Επιβεβαιώθηκε η απόφαση για έκτακτες αγορές ελληνικών ομολόγων, εάν υπάρξει αναταραχή.
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, European Central Bank, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Στέλνουμε ισχυρό σήμα στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Ως ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ την απόφαση για τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιληφθεί στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.