ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Π. Τσακλόγλου: Απαραίτητη η επιχειρησιακή αναγέννηση του ΕΦΚΑ

Ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι ο ΕΦΚΑ πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας, τονίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να τον εμπιστευτούν οι πολίτες».

Ως «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο παρέχει τα εχέγγυα και τα εφόδια για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του γιγάντιου ασφαλιστικού οργανισμού», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Παναγιώτης Τσακλόγλου, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι χρέος της πολιτείας απέναντι τόσο στους πολίτες όσο και στους εργαζόμενους, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ γιατί αξίζουν καλύτερες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, «τα διαχρονικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, διαιώνιζαν τις ανισότητες» ενώ σημείωσε ότι η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σωστό βήμα αλλά έγινε υπό καθεστώς πίεσης, ακυρώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το ευεργετικό του έργο. «Έτσι όμως στήθηκε η οργανωτική δομή του ΕΦΚΑ ήταν αναμενόμενο ότι θα συνεχίζονταν οι παθογένειες. Ήταν προδιαγεγραμμένα τα προβλήματα του ΕΦΚΑ με τη γραφειοκρατία», είπε.

Υποστήριξε ακόμα ότι «ο ΕΦΚΑ πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας», τονίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να τον εμπιστευτούν οι πολίτες». «Γι' αυτό είναι απαραίτητη η επιχειρησιακή αναγέννηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού, ώστε από ένας αργοκίνητος γίγαντας να μετατραπεί σε μία ψηφιακή μηχανή», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα ο Οργανισμός πέρσι κατάφερε να αυξήσει την απονομή των συντάξεων και αυτό, όπως είπε, «δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο». «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Όμως είμαστε πολύ κοντά στην οριστική τους λύση», επεσήμανε. «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα αναβάθμισης του ασφαλιστικού φορέα και της παροχής υπηρεσιών του.

Ενισχύουμε την ευελιξία του Οργανισμού, απλοποιούμε τις διαδικασίες για τις προμήθειες, επεκτείνουμε τους ελέγχους και αξιοποιούμε πιο αποδοτικά μια σημαντική περιουσία του ΕΦΚΑ. Με την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του θα ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών για ταχύτατη απονομή σύνταξης και καλύτερες αποδοτικότερες υπηρεσίες», ανέφερε.

Μίλησε ακόμα για «πολύ ικανούς υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που εργάζονται νυχθημερόν και πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους επιβραβεύσουμε». «Θέλουμε έναν οργανισμό με στελέχη ικανά και με υψηλά προσόντα και από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί τον στόχο μας για έναν νέο ΕΦΚΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός προς τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ Α’ τριμήνου στην έκδοση νέων συντάξεων σημείωσε ο e-ΕΦΚΑ

Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους περιορίστηκαν στα 179,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022, μειωμένες κατά 65% σε σχέση με το 2021 (509,7 εκατ. ευρώ) και 72% σε σχέση με το 2020 (637,7 εκατ. ευρώ).