ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Ομαλή προσαρμογή στη νέα εποχή της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης

« Το νέο δημόσιο ταμείο ΤΕΚΑ οργανώνεται και συνεργάζεται με τον ΕΦΚΑ για να διαχειριστεί τις ανάγκες του νέου επικουρικού συστήματος», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου.

«Η αρχιτεκτονική της επικουρικής ασφάλισης άλλαξε, προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να προσαρμοστεί εγκαίρως στις ολοένα και διευρυνόμενες προκλήσεις που θέτει το δημογραφικό πρόβλημα, το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας και το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το νέο δημόσιο ταμείο ΤΕΚΑ οργανώνεται και συνεργάζεται με τον ΕΦΚΑ, για να διαχειριστεί τις ανάγκες του νέου επικουρικού συστήματος, που προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Σήμερα, ενημερώνουμε τους παράγοντες της αγοράς για την ομαλή προσαρμογή στη νέα εποχή της επικουρικής ασφάλισης και ευελπιστούμε στην καλύτερη συνεργασία όλων».

Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «ΤΕΚΑ: Νέα δεδομένα για εργοδότες και επιχειρήσεις», που διοργάνωσε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ.

Η εκδήλωση αφορούσε κυρίως σε επαγγελματικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες και πραγματοποιήθηκε υβριδικά τόσο διά ζώσης στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), όσο και διαδικτυακά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της υπαγωγής των ασφαλισμένων στο Ταμείο και ειδικά στις αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία υποβολής των μηνιαίων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και της καταβολής εισφορών.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας του ΤΕΚΑ, κ. Παυλίνα Καρασιώτου, παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία του Ταμείου και τους στόχους/ορόσημα για το 2022, επισημαίνοντας τα εξής: «Έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ασφαλιστική μας ιστορία. Η κεφαλαιοποίηση είναι ένα έργο που συζητήθηκε για δεκαετίες στη χώρα μας και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Πέρα από την κεφαλαιοποίηση, έχουμε για πρώτη φορά επικουρική σύνταξη με ενιαίους κανόνες για όλους, κάτι που είναι ζητούμενο για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Το Μητρώο και η ΑΠΔ του ΤΕΚΑ, τις οποίες παρουσιάσαμε σήμερα σε επαγγελματικούς φορείς, αναπτύχθηκαν σε πολύ σύντομο χρόνο με πολλή προσπάθεια από τα στελέχη του ΤΕΚΑ, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ. Ως ΤΕΚΑ έχουμε προχωρήσει σημαντικά, καθιστώντας το Ταμείο λειτουργικό μέσα σε μόλις 5,5 μήνες, ενώ εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες, όπως είναι η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας MyTEKA, έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες του 2022».

Στη συνέχεια, ο Α' υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας του ΤΕΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναφέρθηκε στη συμβολή του e-ΕΦΚΑ και τις διακριτές αρμοδιότητες των δύο φορέων.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις ανά θεματική ενότητα από στελέχη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και από τον e-ΕΦΚΑ σχετικά με ζητήματα υπαγωγής στην ασφάλιση των μισθωτών και μη μισθωτών, σχετικά με τις αλλαγές στην υποβολή των ΑΠΔ και την καταβολή των εισφορών, καθώς και για ζητήματα ασφαλιστικής ενημερότητας και διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα στελέχη του Ταμείου παρουσίασαν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Τους κανόνες υπαγωγής στο ΤΕΚΑ (ποιοι υπάγονται στην επικουρική του ΤΕΚΑ).
  • Τις εφαρμογές που υλοποιήθηκαν για τον έλεγχο της υπαγωγής ή μη στο ΤΕΚΑ τόσο από τον εργοδότη όσο και από τον ασφαλισμένο.
  • Τη νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ασφάλισης στο ΤΕΚΑ (ΑΠΔ-ΤΕΚΑ)
  • Για τη διευκόλυνση της αγοράς η ΑΠΔ για το ΤΕΚΑ έχει ακριβώς την ίδια δομή και λειτουργικότητα με την υφιστάμενη ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες τον e-ΕΦΚΑ.
  • Νέα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν οι μη μισθωτοί για την επικουρική τους στο ΤΕΚΑ.
  • Την ενιαία διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (προς e-ΕΦΚΑ & προς ΤΕΚΑ) από το ΚΕΑΟ.
  • Την ενιαία ασφαλιστική ενημερότητα που προϋποθέτει ο ασφαλισμένος να είναι ενήμερος και προς τις οφειλές του στο ΤΕΚΑ και προς τις οφειλές του στον e-ΕΦΚΑ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε 4,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους. Έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας

«Βασιζόμενοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, προστατεύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε ο υπ. Εργασίας.
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί αλλάζει για τους εργαζομένους στην εστίαση μετά τη Συλλογική Σύμβαση

Για τις περισσότερες ειδικότητες όπου οι αποδοχές είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, θα προσαρμοστούν στα 713 ευρώ, με τους μισθούς και τις ρυθμίσεις να ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Μέχρι τον Αύγουστο η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων

Η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων. Το πρώτο πεντάμηνο του 2022, έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019, τόνισε στο υπουργικό ο Κ. Χατζηδάκης.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου–Μαΐου, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515.