ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Αγρότες
APE

Ειδική έκπτωση για αγρότες στις εισφορές των μη μισθωτών

Έξι συν μία οι ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες θα ισχύσει ειδική κλίμακα, με χαμηλότερες εισφορές. Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για το Ασφαλιστικό.

Οι βασικές παράμετροι του νέου Ασφαλιστικού, αναλύθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο: Έξι συν μία οι ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, με την πρώτη να είναι 210 ευρώ το μήνα και την ανώτερη να φτάνει στα 566 ευρώ. Θα υπάρχει μία κλάση για όσους έχουν έως πέντε έτη προϋπηρεσίας, που θα είναι στα 126 ευρώ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πιο ευνοϊκή πολιτική υπολογισμού εισφορών για τους αγρότες. Ειδικότερα, θα υπάρξει μια περίοδος δύο ετών από το 2020 έως το 2022, που θα αναπροσαρμόζονται οι εισφορές των αγροτών χρόνο με το χρόνο.

Σε πρώτη φάση το 2020, οι έξι ασφαλιστικές κλάσεις γι’ αυτή την κατηγορία μη μισθωτών ασφαλισμένων θα είναι ως εξής: 119 ευρώ, 143 ευρώ, 171 ευρώ, 205 ευρώ, 246 ευρώ, 319 ευρώ. Η εισφορά για τα πρώτα πέντε έτη προϋπηρεσίας, θα είναι 85 ευρώ.

Θα υπάρξουν μικρές αναπροσαρμογές το 2021, αλλά και το 2020, έτος που θα «κλειδώσουν» οι εισφορές στο νέο τους ύψος. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσό εισφορών για τους αγρότες, θα είναι: 124 ευρώ, 148 ευρώ, 178 ευρώ, 214 ευρώ, 256 ευρώ, 334 ευρώ και η εξτρά ασφαλιστική κλάση για όσους δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη προϋπηρεσίας, 88 ευρώ το μήνα.

Ως βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, παραμένει το δικαίωμα στο να επιλέγουν όποιο επίπεδο εισφορών επιθυμούν. Έτσι, θα μπορούν στην ουσία να διαμορφώνουν οι ίδιοι, το επίπεδο της σύνταξης που θα λαμβάνουν. Αυτό είναι και το μοντέλο που θα ξεπεράσει τα εμπόδια αντισυνταγματικότητας, που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα δημιουργούνται τρία επίπεδα εισφορών για την επικουρική σύνταξη και άλλα τρία για το εφάπαξ. Επίσης, αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας, με στόχο τη βελτίωση της σύνταξής τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν για επικουρική

Μηνιαία εισφορά μεταξύ 42, 51 ή 61 ευρώ θα μπορούν να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ από το 2022 θα γίνουν μειώσεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα είναι ανάλογες με το ύψος των εισφορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υπουργικό η αύξηση συντάξεων και το νέο μοντέλο για εισφορές

Τα θέματα της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συζητούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και το νέο μοντέλο υπολογισμού εισφορών των μη μισθωτών.