bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,3% αναμένει τον Φεβρουάριο η Eurostat

Για την ευρωζώνη εκτιμάται ότι έφθασε στο 5,8%, με τις τιμές ενέργειας να είναι αυτές που έχουν συμβάλει στην κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού υψηλού, καθώς έχουν ενισχυθεί 31,7%.

Νέα ισχυρή άνοδο ακολούθησαν οι πληθωριστικές πιέσεις τόσο στο σύνολο της ευρωζώνης όσο και στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. 

Η Eurostat αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% που ήταν τον Ιανουάριο, διαμορφούμενος σε νέο ιστορικό υψηλό. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφθασε στο 6,3%. 

Για έναν ακόμη μήνα οι τιμές ενέργειας ήταν αυτές που τροφοδότησαν το ράλι, σε ετήσια βάση η αύξησή τους έφθασε τον προηγούμενο μήνα στο 31,7% από 28,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Ακολουθούν οι τιμές τροφίμων με άνοδο 4,1%, τα βιομηχανικά προϊόντα (εκτός ενέργειας) με κέρδη 3% και ο τομέας των υπηρεσιών με άνοδο 2,5%. 

Επιβεβαίωση της εκτίμησης της Eurostat για την Ελλάδα θα αποτελέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, ενώ όλα δείχνουν ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, με αιχμή του δόρατος την εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών και αυτών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή έχουν απόκλιση από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Για τον Ιανουάριο, η Eurostat περίμενε εναρμονισμένο πληθωρισμό 5,5% στην Ελλάδα, ενώ ο εθνικός δείκτης διαμορφώθηκε σε 6,2%, στο υψηλότερο επίπεδο 26 ετών, με τις τιμές ενέργειας αλλά και αρκετών ακόμη προϊόντων, κυρίως τροφίμων, να ακολουθούν ξέφρενη πορεία ανόδου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηλότερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 3,7% στην Ελλάδα

Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ήταν αναμενόμενη και οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες και στην κατάργηση ενεργειακών επιδοτήσεων. Δεν επηρεάζεται ο σχεδιασμός της ΕΚΤ.