ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
Φωτο: Shutterstock

Ενίσχυση πληθωρισμού στο 3,9% για Ελλάδα, πτώση για την ευρωζώνη

Εντελώς διαφορετική η εικόνα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες για την ελληνική οικονομία, ενώ στην ευρωζώνη η πτώση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πλήρης αντιστροφή των τάσεων που καταγράφονταν για μεγάλο διάστημα για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) τον Οκτώβριο, με αύξηση για τη χώρα μας αλλά υποχώρηση για την ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο ΕνΔΤΚ για την Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα για το σύνολο της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,9% από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το 3,3% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών. 

Ο πληθωρισμός μειώθηκε κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας, οι οποίες ήταν περίπου 11% χαμηλότερες μετά τις περσινές εξάρσεις εν μέσω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας και των συνεπακόλουθων ελλείψεων στην προμήθεια φυσικού αερίου. Τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές της ενέργειας είχαν μειωθεί κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε επίσης να υποχωρεί, φθάνοντας στο 7,5% τον Οκτώβριο από 8,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένα μέτρο που αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε εν τω μεταξύ στο 4,2% από 4,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ο πληθωρισμός «πάγωσε» σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωζώνης, οι εναρμονισμένες αυξήσεις των τιμών υποχώρησαν στο 3,0%, ενώ στη Γαλλία ψυχράνθηκαν στο 4,5% και στην Ιταλία στο 1,8%, φέρνοντας τη χώρα σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ