ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, στο 2,9% για ευρωζώνη

Η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Στο 3,7% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3,4% από 3,1%. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), την Ιταλία και το Βέλγιο (αμφότερα 0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), τη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%).

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.

Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και την ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023

Στο 0,8% υποχωρούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στο 5,6% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία.