ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελληνική «απόβαση» στη Σαουδική Αραβία για προσέλκυση επενδύσεων

Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σαουδαραβικής πλευράς θα εστιαστούν στους τομείς της ενέργειας, των logistics, των θαλάσσιων σχέσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, των κατασκευών, της υγείας, της γεωργίας και των τροφίμων.

Με στόχο την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και τη συμμετοχή στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής επίσκεψης, την οποία οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και σε συντονισμό με το Enterprise Greece, η ελληνική αποστολή αναμένεται να μεταφέρει το διττό μήνυμα στη Σαουδική Αραβία, ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός, δίνοντας έμφαση στο ότι η χώρα μας προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και τη βούληση για μια πιο ενεργή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην αραβική αυτή χώρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σαουδαραβικής πλευράς θα εστιαστούν στους τομείς της ενέργειας, των logistics, των θαλάσσιων σχέσεων, του τουρισμού, του πολιτισμού, των κατασκευών, της υγείας, της γεωργίας και των τροφίμων.

Στην αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής και οι γενικοί γραμματείς Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης και Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου. 

Σήμερα, πρώτη ημέρα του ταξιδιού, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και παρουσίαση από τη σαουδαραβική πλευρά, του φιλόδοξου πολιτιστικού έργου μετασχηματισμού της ιστορικής πόλης Aλ Ούλα, της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική χώρα, σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, με βιώσιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί σε τρία στάδια μεταξύ 2023, 2030 και 2035, συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως η επίσκεψη στην Αλ Ούλα (Al Ula), περιλαμβάνει την Hegra, το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδικής Αραβίας, το Maraya στο φαράγγι της ερήμου της κοιλάδας Ashar και το Elephant Rock.

Κατά την άφιξη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Prince AbdulmajedBin Abdulaziz, την ελληνική αποστολή θα υποδεχθεί ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih). Το βράδυ η αποστολή θα αναχωρήσει για το Ριάντ.

Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), που διοργανώνονται από το Invest Saudi και το Enterprise Greece υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Φιλοδοξία των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ της 13ης Μαρτίου καθώς επίσης και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων εργασίας της κυβερνητικής αποστολής με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη 43 εταιριών από τους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας, των τραπεζών, καθώς και θεσμικοί παράγοντες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και Σ. Αραβία μπορούμε να γίνουμε ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια φιλική χώρα για επενδύσεις, ενώ μίλησε για το κλίμα συνεργασίας των δύο χωρών για την υλοποίηση συμφωνιών.