ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σωληνωτές εγκαταστάσεις Κορίνθου
Φώτο: Cenergy Holdings

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο «διάδρομος» για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου μίλησε στην Ουάσιγκτον για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο χώρο της ενέργειας.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ Dr. Andrew Light,  και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, στo πλαίσιo του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον. 

Κατά τη συζήτηση την οποία συντόνισε, ο κ. Νικόλαος Κατσίμπας, μέλος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, η κ. Σδούκου τόνισε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές για LNG, τον αγωγό TAP, την διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης. Ακόμα μίλησε για την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και για το East Med Gas Forum.

Η Ελλάδα έχει εστιάσει σε 4 βασικούς τομείς:  τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, την κυβερνο-ασφάλεια και τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, τόνισε η κα Σδούκου.
«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Light είπε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα την βοηθήσουν στην μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα την στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
«Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε. 
Τέλος, ο καθηγητής κ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι η μόνη που τα τελευταία 10 χρόνια έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας.
«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε. 
Η νέα εποχή  (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στην συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε μακροχρόνια συμβόλαια να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Η κυβέρνηση αυξάνει 20% τις τιμές καυσίμων λόγω πολέμου

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αύξησε κατά 20% τις τιμές καυσίμων στα πρατήρια λόγω ανόδου του πετρελαίου διεθνώς εξαιτίας της Μέσης Ανατολής. Το πετρέλαιο κίνησης φθάνει τις 321,17 ρουπίες και η βενζίνη τις 335,86 ρουπίες.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων για περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως εξετάζεται η άρση επιπλέον κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη χορήγηση 30ήμερης εξαίρεσης για πωλήσεις πετρελαίου που βρίσκεται εν πλω προς την Ινδία.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις με drones σε αεροδρόμιο και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βασόρα

Τέσσερα drones έπληξαν το αεροδρόμιο της Βασόρας και δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράκ. Η TotalEnergies ζήτησε από το προσωπικό της να αποχωρήσει άμεσα από τα έργα της στην περιοχή.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: «Υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά» παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια πετρελαίου στην αγορά, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Παρά τα προβλήματα επιμελητείας, δεν υπάρχει έλλειψη και δεν προβλέπεται συλλογική δράση προς το παρόν.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Κίνδυνος διακοπής ενέργειας στον Κόλπο λόγω πολέμου στη Μ. Ανατολή

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ προειδοποιεί ότι όλοι οι εξαγωγείς ενέργειας στον Κόλπο ενδέχεται να σταματήσουν τις εξαγωγές σύντομα, εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου στα 150 δολάρια/βαρέλι, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να αργήσει.