ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Θεαματική αύξηση στις επιδοτήσεις Απριλίου για το ηλεκτρικό ρεύμα

Έως 80% η αύξηση της επιδότησης. Στις 19.00 το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο των ενίσχυση των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Σημαντική αύξηση στις επιδοτήσεις Απριλίου για το ηλεκτρικό ρεύμα πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του ευρέως πακέτου μέτρων για την αναχαίτιση των αυξημένων τιμών της ενέργειας. Με τη μέση τιμή χονδρικής του Μαρτίου να διαμορφώνεται έως σήμερα στα 310 ευρώ/MWh, οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν θα ξεπερνούν και τα πιο αισιόδοξα σενάρια που είχαν ακουστεί έως σήμερα και θα καταγράφουν άνοδο έως και 80%. 

Σήμερα στις 19.00 το απόγευμα αναμένεται το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναφερθεί στις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση που εντείνεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ αύριο νωρίς το πρωί οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας θα εξειδικεύουν τα μέτρα που θα αφορούν στις επιδοτήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και στην ενίσχυση των καταναλωτών για τα καύσιμα κίνησης. 

Όπως έγραφε νωρίτερα το Business Daily, oi επιδοτήσεις Απριλίου για τα τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, θα τελικά θα είναι υψηλότερες από αυτές που έχουν υπολογιστεί έως τώρα. Αρχικά γινόταν λόγος για 53 ευρώ, αλλά πληροφορίες λένε ότι οι ανακοινώσεις θα κινούνται σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από αυτό. Παράλληλα, εξετάζονται και παρεμβάσεις για τα καύσιμα κίνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου να κάνει λόγο για διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους ωφελούμενος, χωρίς να διαψεύδει ότι τα όρια αυτά θα είναι της τάξης των 25.000 - 30.000 ευρώ ετησίως.Αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες που θα ξεπεράσουν τα 65 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Μαρτίου, για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τον Φεβρουάριο και  τον Μάρτιο η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 150 € /MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως 150 kwh και έως 300 kwh του πρώτου εδαφίου ορίζεται στα 110 € / MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στα 170 € /Μwh. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, η μηνιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο ποσό των 170 ευρώ/ΜWh ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η επιδότηση που παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ορίζεται στα 20 € /MWh επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 30 €/MWh επί της συνολικής κατανάλωσης, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ για Φεβρουάριο και Μάρτιο η επιδότηση αυτή ανέρχεται στα 20 € /MWh επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια λίγα 24ωρα αφότου η ΡΑΕ αποφάσισε την παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση ΥΠΕΝ στη ΡΑΕ: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της

Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έντονη κριτική του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα. Τι λέει για την κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για το κόστος ενέργειας

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενός πολέμου που αντανακλώνται κυρίως, στην οξύτατη ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμού, που πλήττει σφοδρά τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.