ΓΔ: 2570.04 0.01% Τζίρος: 31.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:39:37
Petsas
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Στ. Πέτσας: Επιχορήγηση 75 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την επιπλέον επιχορήγηση δήμων και Περιφερειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα έσοδα που άρχισαν να δημιουργούν αδιέξοδα στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Πρόσθετη έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, προς τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δίνεται με αποφάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

   Ειδικότερα χορηγείται:

Έκτακτη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους δήμους όλης της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη δόση της πρόσθετης συμπληρωματικής ΚΑΠ, συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί έως τις αρχές Μαΐου 2022.

Έκτακτη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη δόση από την έκδοση νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες. Η δεύτερη ισόποση δόση θα καταβληθεί, επίσης, έως τις αρχές Μαΐου 2022.

Συμπληρωματική κατανομή, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους δήμους όλης της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά προτεραιότητα των δαπανών θέρμανσης για τους επόμενους δύο μήνες.

«Ανακοινώνουμε, σήμερα, την πρώτη δόση - συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ - μίας νέας έκτακτης ένεσης ρευστότητας προς τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να στηρίξουμε στην πράξη την αυτοδιοίκηση και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Και δεν σταματάμε εδώ. Το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, συνολικά, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, με γενναίες παρεμβάσεις - για όσο διάστημα χρειαστεί - μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας και αυτή την κρίση», δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά ξέσπασε σε δασική περιοχή στη Μηλίτσα Μεσσηνίας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Μηλίτσα Μεσσηνίας. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ στη διερεύνηση των αιτιών συμμετέχει και το Ανακριτικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποζημιώσεις ιδιοκτητών για άδειες κοντά σε ακαθόριστα ρέματα

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι το Δημόσιο, Περιφέρειες και Δήμοι οφείλουν αποζημίωση σε ιδιώτες για ζημιές από παράνομες άδειες στα ρέματα χωρίς οριοθέτηση, ενώ έκρινε παράνομες τις προσωρινές οριοθετήσεις βάσει Κτιριοδομικού Κανονισμού.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ξέσπασε στο Μαρκόπουλο Αττικής

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Μαρκόπουλο Αττικής γύρω στις 13:00. Επιχειρούν 45 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 12 οχήματα, δύο ελικόπτερα και εθελοντές. Το Ανακριτικό Κλιμάκιο διερευνά τα αίτια.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε αγροτοδασική περιοχή στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Επιχειρούν 28 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και 8 οχήματα, με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ. Η περιοχή είναι σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ ερευνώνται τα αίτια.