ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Πρόστιμα δύο ταχυτήτων για εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Διευρύνονται οι περιπτώσεις φορολογουμένων που θα απαλλάσσονται από τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, αλλά πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως 500 ευρώ και μηνιαία προσαύξηση 0,73%.

Νέο τοπίο στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δημιουργεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία διευρύνονται οι περιπτώσεις φορολογούμενων που απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όταν εκ των υστέρων και εκτός των προθεσμιών αλλάζουν το ύψος του εισοδήματος τους και συνεπώς το τελικό λογαριασμό της εφορίας.

Αντίθετα ένας μεγάλος αριθμός θα κληθεί να καταβάλει αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, ενώ θα επιβαρυνθεί και με προσαύξηση 0,73% επί του ποσού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Αναλυτικότερα οι «δύο ταχύτητες» που διαμορφώνονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι οι ακόλουθες:

  • Όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.
  • Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για μεταβολή ή συμπλήρωση αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης όπως η εισαγωγή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου στις περιπτώσεις που ζητείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή, του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3 και η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού, κλπ.
  • Συμπλήρωση ορισμένων κωδικών  πχ. 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.
  • Αγροτικές επιδοτήσεις εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό.
  • Εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης σχετικών βεβαιώσεων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με αυτοτελές χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και εάν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Πέραν του προστίμου, επί του ποσού του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα επιβληθεί τόκος ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη και τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα, ανοίγει χώρος για μέτρα στήριξης

Πάνω από τους στόχους κινήθηκαν και τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα και δίνουν στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.