ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές απώλειες

Υποχωρούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, ως αποτέλεσμα και της μεγάλης πτώσης που κατέγραψαν σήμερα τα γερμανικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία.

Πιέσεις δέχονται σήμερα τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φθάσει το 1,521% από 1,45% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ανοδικά κινήθηκε και απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαίνεται στο 0,601% από 0,59%.

Η ελληνική αγορά υπέστη τις παράπλευρες απώλειες από την μεγάλη πτώση των γερμανικών ομολόγων. Το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία εμφάνισε σήμερα απότομη άνοδο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, μετά τις πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Η αλλαγή ηγεσίας του SPD, κυβερνητικού εταίρου στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, (με την εκλογή στην προεδρεία των προερχόμενων από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν) εκτιμάται ότι μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα οδηγώντας την ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,52% από 1,43% την Παρασκευή έναντι 0,28% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,79% από το 1,77% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1041 δολ. από το επίπεδο των 1,1021 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η διαφαινόμενη στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου φαίνεται να ευνοεί το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ωστόσο την περαιτέρω άνοδο του ευρώ "φρέναρε" σήμερα η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, μετά την επικράτηση στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,273%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,343%, στο 3μηνο στο -0,401% και στο μήνα στο -0,437%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0982 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στο β' εξάμηνο του 2022 η έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης».
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP της ΕΚΤ.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.