ΓΔ: 788.03 -2.17% Τζίρος: 42.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:43:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
Φωτο: Shutterstock

Νέα όπλα 1 δισ. στη μάχη με την ακρίβεια: Σχέδιο για 7 μέτρα στήριξης

Στο 9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Φέρνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση για άντληση πρόσθετων κονδυλίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Εξετάζεται αύξηση επιδότησης ρεύματος, μείωση ΦΠΑ.

Υπό την πίεση της πληθωριστικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο «φουσκώνει το μαξιλάρι» των διαθεσίμων για πρόσθετες παροχές και παρεμβάσεις με στόχο την αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας, που κόντρα στις αρχικές προβλέψεις διογκώνεται και αποκτά μεγαλύτερο χρονικό βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του ζοφερού σκηνικού στο μέτωπο των τιμών, σχεδιάζεται η αύξηση του «προληπτικού» λογαριασμού του Δημοσίου για τα αντίμετρα με την κατάθεση μέσα στο  Μάιο δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. ευρώ, ως εφεδρεία για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση της κρατικής δύναμης πυρός κατά της πληθωριστικής καταιγίδας είναι απόρροια του γεγονότος ότι η ενεργειακή κρίση εξ αιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνεται και διασπείρεται σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών πλήττοντας τα εισοδήματα και των νοικοκυριών και δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις λόγω της ραγδαίας ανόδου του λειτουργικού κόστους.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι αν συνυπολογισθεί το απόθεμα των 500 εκατ. ευρώ από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, ο «κρατικός κουμπαράς» διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι νέες δαπάνες προέρχονται από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων, με την στάθμη της δεξαμενής να έχει υποχωρήσει στα 38 δισ. ευρώ.

Με την πληθωριστική φωτιά να καίει, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι την παράταση και την διεύρυνση του πακέτου των αντισταθμιστικών στην ακρίβεια μέτρων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει:

  • Επέκταση και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Μάλιστα, ορισμένοι προτείνουν ακόμα και την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Διατήρηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και τον Μάιο.  
  • Παροχή πρόσθετων ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, όπως δημητριακά και σπορέλαιο. Άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους που υπολογίζεται από 140-300 εκατ. ευρώ και της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, το μέτρο αντιμετωπίζεται πάντως με σκεπτικισμό από το οικονομικό επιτελείο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού
  • Παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ με στόχο την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων. Σημειώνεται ότι, με βάση το ισχύον πλαίσιο, το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
  • Επίσπευση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου  και των επιστροφών ΦΠΑ  για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Πάντως, ο πληθωρισμός από μήνα σε μήνα «σπάει τα κοντέρ» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει στις 8 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράφουν νέο ρεκόρ για τον Μάρτιο με τον δείκτη να εκτινάσσεται στην περιοχή του 9% από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για την Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε στο 8% από 6,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
staikouras_regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις «κόφτες» για τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Να μην πέσει κάτω από τα 30 δισ. η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων, να μειωθεί αισθητά το πρωτογενές έλλειμμα και να συγκρατηθεί η διόγκωση του χρέους θα επιδιώξει το υπ. Οικονομικών, σχεδιάζοντας τις επόμενες παρεμβάσεις.