ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Μαξιλάρι» για νέα μέτρα στήριξης από την πληθωριστική κρίση δημιουργεί το οικονομικό επιτελείο με την άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δις. ευρώ έλλειμμα του 2021, και τις υπερεισπράξεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τους φόρους το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις για την επέκταση και τη διεύρυνση των παρεμβάσεων απορρόφησης των ζημιών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αναμένεται να ληφθούν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αναγκαίες προληπτικές κινήσεις για χρηματοδοτικά εφόδια στη μάχη με την ακρίβεια.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, που σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην πληθωριστική έκρηξη μέτρων.

Παράλληλα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας διευκολύνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν η υψηλότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

Έτοιμοι για τα χειρότερα

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή σημειώνοντας ότι, με τον ορίζοντα για την διάρκεια και την ένταση της κρίσης να παραμένει θολός και αβέβαιος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει επιδείνωση της κατάστασης και για αυτό φτιάχνουμε «ταμειακό κουμπαρά».   

Με τα σημερινά δεδομένα το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί και το Μάιο το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του μέτρου και τους επόμενους μήνες, ενώ εξετάζεται σοβαρά και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ  σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει φωτιά με πλοηγό το δημοσιονομικό βάρος και τον αντίκτυπο στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές ενώ υπάρχει και σενάριο χορήγησης νέας «επιταγής ακρίβειας» στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει όσο χρειαστεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και εντός των ταμειακών αντοχών που είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά λελογισμένα και προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην προκληθούν δημοσιονομικοί κραδασμοί που θα έθεταν σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες το μεγάλο όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας θα είναι η κοινή και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ με παρεμβάσεις για τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας και την ενεργοποίηση πρόσθετων κονδυλίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί και για αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στη κατεύθυνση της συγκράτησης των ενεργειακών τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη του διεθνούς sell-off τα ομόλογα: Τι σημαίνει η νέα αναταραχή

Γιατί οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις κρατικών τίτλων σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα δέχθηκαν χθες την ισχυρότερη πίεση. Ποιες είναι οι «άμυνες» της χώρας και γιατί θεωρείται απίθανη μια επανάληψη κρίσεων του παρελθόντος.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφιος πληθωρισμός τον Απρίλιο, αναζητεί νέα μέτρα η κυβέρνηση

Το κύμα της ακρίβειας έχει ξεφύγει από τον χώρο της ενέργειας και επεκτείνεται απειλητικά στα τρόφιμα. Μειώσεις ΦΠΑ και νέα επιταγή για τους ευάλωτους εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.