ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας. Πηγή: ΤτΕ

Στουρνάρας: Η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο πληθωρισμού

Σε ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τράπεζα είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 για τον κίνδυνο έξαρσης του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον κεντρικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει στήριξη της οικονομίας σε δύσκολες συνθήκες, ορθή ροή χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά κυρίως έγκαιρη προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία, αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του. 

Μιλώντας στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου) και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΤτΕ από την ίδρυσή της το 1927, στάθηκε στη σειρά των εκθέσεων που δημοσιοποιεί προκειμένου να γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία. 

Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 στην «Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής» ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος έξαρσης του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και στη συγκεκριμένη έκθεση είχε απαριθμήσει τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν σε αυτήν την πορεία. 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «η Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύοντας εκθέσεις, μελέτες και στατιστικά στοιχεία, ενημερώνει τους πολίτες και παρέχει έγκυρη πληροφόρηση προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τις αρμόδιες αρχές και τους ξένους επενδυτές για θέματα οικονομικής πολιτικής.  Ίσως αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Τράπεζα προειδοποίησε ήδη από τον Ιούνιο του 2021 στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας έξαρσης του πληθωρισμού επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η αποδιεθνοποίηση της παραγωγής και η κλιματική αλλαγή, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό μακροχρόνια». 

Προσέθεσε ακόμη ότι η ΤτΕ σε πολλές περιπτώσεις δρα ως ο «κώδωνας του κινδύνου» προειδοποιώντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις γι’ αυτούς και προτείνοντας μέτρα που θα μπορούσαν αν όχι να τους αποτρέψουν τουλάχιστον να τους περιορίσουν. 

«Λέγεται ότι οι θεσμοί διακρίνονται από σταθερά, αξιακά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Διαχρονικά, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Διοικήσεις και τα στελέχη της λειτούργησαν ως ο «κώδωνας του κινδύνου» για τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους, όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν  λάθος δρόμο. Οι προσεκτικοί αναγνώστες των ετήσιων Εκθέσεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πιστεύω θα αναγνωρίζουν ότι, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις αναφορές της Τράπεζας στους εκάστοτε κινδύνους που απειλούν την οικονομία της χώρας και οι οποίοι συνήθως βρίσκουν πιο εύκολα το δρόμο για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, προτείνονται τα αναγκαία μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις καθώς και οι ευκαιρίες που έχει η χώρα να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της, να μετασχηματιστεί σε μία σύγχρονη οικονομία και να ενισχύσει την προσαρμοστικότητα και την αντοχή της σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον». 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο στελεχιακό δυναμικό της ΤτΕ, το οποίο διαθέτει άρτια κατάρτιση, καθώς «σε μεγάλο βαθμό όμως η αποτελεσματικότητα της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλεται στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της και στο εθιμικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, στους κωδικοποιημένους αλλά και στους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς που διαχρονικά ακολουθεί το προσωπικό που υπηρέτησε σε αυτή. 

Χαρακτηριστικό δείγμα των παραπάνω κανόνων αποτελεί η ακροτελεύτια πρόταση του μηνύματος του Διοικητικού Συμβουλίου των υπαλλήλων κατά την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας το 1953, την οποία ξεχώρισα στο βιβλίο του Η. Βενέζη «Το Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος» και με την οποία θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή ομιλία μου: “Οι αρχαιότεροι των υπαλλήλων μεταβιβάζομεν εις τους νεωτέρους μας την παράδοσιν της αρετής και του χρέους. Και δίδομεν την υπόσχεσιν όλοι ότι η παράδοσις θα συνεχισθή». Και για να συνεχίσω με τον Η. Βενέζη: «Έτσι έκλειε η ιστορία των εικοσιπέντε χρόνων ενός Ιδρύματος που είχε αρχίσει την ζωήν του εις ένα μικρόν οίκημα της οδού Πανεπιστημίου δια να εξελιχθεί εις παράδοσιν και θεσμόν”».

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ. Στουρνάρα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την ανάσχεση της ακρίβειας

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν βλέπει διψήφιο πληθωρισμό στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι υψηλές καταθέσεις λειτουργούν ως ασπίδα. Τι είπε για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την επενδυτική βαθμίδα και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξάνουν τα ρίσκα για την οικονομία, επιβράδυνση ανάπτυξης στο 3,2%

Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη αλλά υπερισχύουν οι κίνδυνοι. Απειλή ο πληθωρισμός, κρίσιμη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2023.