ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skoupidia, Recycle, Waste
Φωτο: Shutterstock

Τρέχει η κατασκευή εφτά Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη της πράξης να ανέρχεται σε 10,8 εκατ. ευρώ.

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή 7 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Πελοπόννησο. Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην κατασκευή επτά Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρειας Πελοποννήσου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μεταφόρτωσης των αποβλήτων των εξυπηρετούμενων Δήμων προς τους τελικούς αποδέκτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ  στις 06-05-2022, η ένταξη της πράξης «Κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος - Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη της πράξης να ανέρχεται σε 10.845.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή των ακόλουθων ΣΜΑ:

  • ΣΜΑ Αγίων Θεοδώρων, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Κορίνθου
  • ΣΜΑ Βόρειας Κυνουρίας, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Αργολίδας
  • ΣΜΑ Νότιας Κυνουρίας, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Αργολίδας
  • ΣΜΑ Μονεμβασίας - Θέση Χέρωμα, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του νότιου τμήματος του Δήμου Μονεμβασίας προς την ΟΕΔΑ Λακωνίας
  • ΣΜΑ Δυτικής Μάνης, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης προς την ΟΕΔΑ Μεσσηνίας
  • ΣΜΑ Ελαφονήσου, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Ελαφονήσου προς την ΟΕΔΑ Λακωνίας
  • ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης προς την ΟΕΔΑ Μεσσηνίας

Δικαιούχος του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμός Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2022 και η ημερομηνία λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Τήλος, το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Ενέργειας στην εκπαίδευση των πολιτών και τη συμμετοχή τους, ενώ επεσήμανε την αξία της πρωτοβουλίας σε επίπεδο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η κατασκευή 2 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Αττική

Οι δυο νέες μεγάλες υποδομές επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ έχουν προύπολογισμό 640 εκατ. ευρώ και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πέντε μεγάλων ομίλων.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπράτηση όλων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων μέσα στο 2022

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Γραφάκος τόνισε πως με τις δράσεις του υπουργείου έχουν μειωθεί σημαντικά τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που δεχόταν η χώρα για την διαχείριση των αποβλήτων της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπράτηση δυο ακόμα μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Ηράκλειο και Ρόδο

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για τον περιορισμό των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή εφαρμόζοντας μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα.