ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αμφισβητούν τη νόμιμη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ

Σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτές «δεν έχουν καμία αναφορά σε μη νόμιμη συγκρότηση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.

«Η ΕΥΔΑΠ δεν έπαψε ποτέ να διέπεται ως προς τη λειτουργία της από τον ν.3429/2005 για τις δημόσιες επιχειρήσεις, και τον ν.2744/1999 που ρυθμίζει θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως «η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες και δη, τις εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, δηλαδή στο Χρηματιστήριο υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέφερε πως αυτές «δεν έχουν καμία αναφορά σε μη νόμιμη συγκρότηση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, ή σε παράνομες αποφάσεις του, ή καμία αναφορά σε οποιαδήποτε υποχρέωση επείγουσας σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου».

Εξήγησε πως η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4389/2016 και ακύρωσε την κατ' εξουσιοδότηση έκδοση συγκεκριμένων κανονιστικών αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης, παραθέτοντας συγκεκριμένο σκεπτικό. Αυτό «έχει θεωρητική νομική θεμελίωση χωρίς να υπεισέρχεται στην εν τοις πράγμασι λειτουργία και διαχείριση της ΕΥΔΑΠ και χωρίς να διαπιστώνει ότι, όπως λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, από το 2018 μέχρι σήμερα, δηλαδή μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της από το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ, η εταιρεία έχει παρεκκλίνει από τον σκοπό δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί».

Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε πως «η εξακολούθηση της λειτουργίας του συλλογικού οργάνου διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου. Και οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, για τις οποίες έχει εκλεγεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, εφόσον δεν έχουν προσβληθεί εντός των προθεσμιών που προβλέπουν, είναι έγκυρες και ισχυρές και ως εκ τούτου η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχει νόμιμη βάση». Εμείς είπε «ενεργούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Η συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης σε αυτήν τη δικαστική απόφαση είναι αυτονόητη υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί σχετικές ενέργειες. Το υπουργείο Οικονομικών, η ΕΕΣΥΠ και τα συναρμόδια υπουργεία, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, επιδιώκοντας σε εύλογο χρόνο, δεδομένων των συνθηκών, τη βέλτιστη εφικτή δυνατή λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν και εαν κριθεί αναγκαίο μπορεί να λάβει και τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, από την δική του πλευρά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την μετάβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Έχουμε, είπε, τόσο καιρό μια διοίκηση, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τους νόμιμους μετόχους. Θα έπρεπε, τόνισε ο βουλευτής, ήδη να είχε πάει στην κεντρική κυβέρνηση η μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και θα έπρεπε να είχαν οριστεί από την κεντρική κυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο και το προεδρείο. Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως «όφειλε» η κυβέρνηση να την εφαρμόσει, και γιατί δεν έχει γίνει η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδάπ-Ψυτάλλεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ο διαγωνισμός από την ΕΥΔΑΠ για τη μελέτη της «Ψυττάλεια 3»

Πρώτο βήμα για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του μεγαλύτερου Κέντρου Ελέγχου Λυμάτων της χώρας με την έναρξη της επόμενης δεκαετίας. Συμμετοχή εξειδικευμένων διεθνών μελετητικών σχημάτων επιδιώκει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Όχι στην εμπορευματοποίηση των υδάτων, η κοινωνία να τα ελέγχει

Ο Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, στηλιτεύοντας το σχετικό νομοσχέδιο και δεσμευόμενος για επιστροφή του ελέγχου του νερού στους δήμους και τους πολίτες.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σ για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, εθνική στρατηγική για το νερό

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στην ονομαστική ψηφοφορία: 157 υπέρ, 131 κατά.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε όλη τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν αρνηθεί προγενέστερα. Ο Γ. Αμανατίδης υπερασπίστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη σημασία των κινητοποιήσεων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενσωμάτωσε προτάσεις αυτοδιοίκησης στο ν/σ ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, έπειτα από διαβούλευση με δημάρχους και φορείς, αποδεχόμενος αρκετές προτάσεις τους.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σούκουλη: Η κυβέρνηση επιλέγει δράση για βιώσιμη ανάπτυξη σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλάλη τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει την αναζωογόνηση μικρών οικισμών με σεβασμό στο περιβάλλον, απορρίπτοντας την εγκατάλειψη. Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρές διαδικασίες και διασφαλίσεις.