Φωτο: Shutterstock

Τι πρέπει να προσέξετε στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών

Με την νέα ευνοϊκή ρύθμιση οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία μπορούν να πετύχουν την αποπληρωμή των οφειλών τους από 24 έως 48 δόσεις.

Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς την εφορία από 24 έως και 48 δόσεις περιλαμβάνει η νέα ευνοϊκή πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Με την νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις ενώ για ορισμένες οφειλές ο αριθμός δόσεων μπορεί να φτάσει τις 48, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισοδήματα του οφειλέτη είναι χαμηλά. Ο προσδιορισμός του αριθμού δόσεων θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Όπως προκύπτει από την ρύθμιση όσοι οφειλές επιλέξουν να ενταχθούν στην ρύθμιση θα πρέπει να αποδεχθούν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι από την εφορία, ενώ στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει δέσμευση, αυτό θα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο αυτό θα αλλάξει από το νέο έτος καθώς η ενεργοποίηση του ακατάσχετου λογαριασμού θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνεπείς οφειλέτες να επανέρχονται σταδιακά σε καθεστώς κανονικότητας. Για την ακρίβεια εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής, μετά τη δεύτερη δόση που θα πληρώσει στην εφορία θα αυξάνεται σύμφωνα με ύψος των πληρωμών του το ακατάσχετο ποσό, που σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ.

Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι οφειλέτες θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των φορολογικών αρχών το πότε θα εκδίδουν φορολογική ενημερότητα π.χ. για να μπορέσει ο οφειλέτης να πουλήσει ένα ακίνητο. Ανάλογα με το ύψος των οφειλών το δημόσιο θα μπορεί να ζητά πρόσθετες εξασφαλίσεις προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα. Σημειώνεται ότι και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να εγγράφει, υπο προϋποθέσεις, υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών.

Υπογραμμίζεται ότι όσοι σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και θα επιβαρυνθούν με υψηλότερα επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση κατά 30% του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο φόρων. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα e-βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον Απρίλιο του 2020 όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία. Μεγάλη μείωση διαχειριστικού κόστους, πίεση στους φοροφυγάδες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές παρεμβάσεις «ανάσα» για επιχειρήσεις και αγορά ακινήτων

Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τα μεγάλα φορολογικά βάρη, την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής και την προσέλκυση σουπερ - πλουσίων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο η διαβούλευση του οποίου ξεκινά την Τετάρτη.