ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι πρέπει να προσέξετε στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών

Με την νέα ευνοϊκή ρύθμιση οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία μπορούν να πετύχουν την αποπληρωμή των οφειλών τους από 24 έως 48 δόσεις.

Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς την εφορία από 24 έως και 48 δόσεις περιλαμβάνει η νέα ευνοϊκή πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Με την νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις ενώ για ορισμένες οφειλές ο αριθμός δόσεων μπορεί να φτάσει τις 48, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισοδήματα του οφειλέτη είναι χαμηλά. Ο προσδιορισμός του αριθμού δόσεων θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Όπως προκύπτει από την ρύθμιση όσοι οφειλές επιλέξουν να ενταχθούν στην ρύθμιση θα πρέπει να αποδεχθούν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι από την εφορία, ενώ στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει δέσμευση, αυτό θα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο αυτό θα αλλάξει από το νέο έτος καθώς η ενεργοποίηση του ακατάσχετου λογαριασμού θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνεπείς οφειλέτες να επανέρχονται σταδιακά σε καθεστώς κανονικότητας. Για την ακρίβεια εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής, μετά τη δεύτερη δόση που θα πληρώσει στην εφορία θα αυξάνεται σύμφωνα με ύψος των πληρωμών του το ακατάσχετο ποσό, που σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ.

Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι οφειλέτες θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των φορολογικών αρχών το πότε θα εκδίδουν φορολογική ενημερότητα π.χ. για να μπορέσει ο οφειλέτης να πουλήσει ένα ακίνητο. Ανάλογα με το ύψος των οφειλών το δημόσιο θα μπορεί να ζητά πρόσθετες εξασφαλίσεις προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα. Σημειώνεται ότι και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να εγγράφει, υπο προϋποθέσεις, υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών.

Υπογραμμίζεται ότι όσοι σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και θα επιβαρυνθούν με υψηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο τρεις στους δέκα πληρώνουν φέτος πρόσθετο φόρο εισοδήματος

Για το 31% των δηλώσεων έχει εκδοθεί ως τώρα χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ οι υπόλοιπες δηλώσεις είναι μηδενικές ή πιστωτικές. Τι έχει αλλάξει φέτος στην επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή επαγγελματιών με μπόνους για e-αποδείξεις

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα καθιερώσει έκπτωση από το εισόδημα για τις αποδείξεις από 18 κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή. Θα μετρούν διπλά οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς.