ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς ο επιχιερηματικός κόσμος αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα πολύ υψηλό ποσό για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της ακρίβειας.

Πρόσθετα μέτρα απαιτεί η έκρηξη του πληθωρισμού επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ) Γιάννης Βουτσινάς, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αν και έχουν δώσει ανάσες χρειάζεται να ενισχυθούν καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται είναι πρωτόγνωρες.

Ο κ. Βουτσινάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το μήνα Μάιο ο πληθωρισμός σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στο 11,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου κατά 172,7%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%, αλλά και στις ανατιμήσεις κατά 18,8% στις μεταφορές, κατά 12,1% στη διατροφή και κατά 35% στη στέγαση».

Επισήμανε επίσης πως «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα κατά 10% για το 2022, ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%, με παρεμβάσεις οι οποίες θα επιφέρουν σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πόροι που μπορούν να διατεθούν για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

«Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών σίγουρα έχουν δώσει «ανάσες», αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες» ανέφερε ο κ. Βουτσινάς που πρόσθεσε ότι «ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.)».

Ο κ. Βουτσινάς κατέληξε σημειώνει ότι ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος «αναμένει όμως το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

paros-nisia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς διακοπές ένας στους δύο Έλληνες φέτος το καλοκαίρι, λόγω κόστους

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη "numbeo.com", το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο και στο Βερολίνο. Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι μάλιστα ακριβότερα.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα από την Ευρώπη θα τρέξει και το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 2023. Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: «Ανάσα» από την πτώση της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η πρόσφατη μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη. Ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας η υποχώρηση της τιμής να αποκτήσει διάρκεια, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank - ΙΟΒΕ: Έντονη αβεβαιότητα, προκλήσεις για την οικονομία

Αύξηση στο κόστος νέου δημόσιου δανεισμού, αναμενόμενη επιβράδυνση στην κατανάλωση, κόπωση στην αγορά εργασίας και διεύρυνση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.