ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς ο επιχιερηματικός κόσμος αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα πολύ υψηλό ποσό για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της ακρίβειας.

Πρόσθετα μέτρα απαιτεί η έκρηξη του πληθωρισμού επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ) Γιάννης Βουτσινάς, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αν και έχουν δώσει ανάσες χρειάζεται να ενισχυθούν καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται είναι πρωτόγνωρες.

Ο κ. Βουτσινάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το μήνα Μάιο ο πληθωρισμός σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στο 11,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική άνοδο του φυσικού αερίου κατά 172,7%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 36,6%, αλλά και στις ανατιμήσεις κατά 18,8% στις μεταφορές, κατά 12,1% στη διατροφή και κατά 35% στη στέγαση».

Επισήμανε επίσης πως «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο τομέα κατά 10% για το 2022, ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%, με παρεμβάσεις οι οποίες θα επιφέρουν σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πόροι που μπορούν να διατεθούν για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

«Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών σίγουρα έχουν δώσει «ανάσες», αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες» ανέφερε ο κ. Βουτσινάς που πρόσθεσε ότι «ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.)».

Ο κ. Βουτσινάς κατέληξε σημειώνει ότι ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος «αναμένει όμως το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ-Εριάν: Έρχεται στασιμο - πληθωρισμός, μεγάλα τα σφάλματα της Fed

Ο «γκουρού» των αγορών, οικονομικός σύμβουλος της Allianz, δεν αποκλείει το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης. Τονίζει ότι πολλά θα είχαν αποφευχθεί, αν η Fed δεν είχε κάνει λάθος προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε στο 11,3% ο πληθωρισμός με ανατιμήσεις σε πλήθος βασικών αγαθών

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας, ενώ η... πυρκαγιά επεκτείνεται στα είδη διατροφής με αυξήσεις που ξεπέρασαν και το 23% τον Μάιο σε βασικά αγαθά και τον δείκτη τροφίμων να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 12%.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αντέξει στις πιέσεις από τον πόλεμο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurobank, οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% τα έτη 2022 και 2023 και θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε 2,5 φορές μέσα σε μια δεκαετία η κατανάλωση φυσικού αερίου

Πώς άλλαξε τα τελευταία χρόνια ο ενεργειακός χάρτης της χώρας, σύμφωνα με ειδική ανάλυση της Alpha Bank. Ευρώπη και Ελλάδα χρειάζονται άμεσα ένα αποτελεσματικό σχέδιο ενεργειακής θωράκισης.