ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
textiles-klostes-sevk
Πηγή Shutterstock

Η κλωστοϋφαντουργία σε ανάκαμψη και τους πρώτους μήνες του 2022

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο κλάδος, μετά την ανάκαμψη κατά το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ζητάει τη στήριξη της Πολιτείας ώστε η ενεργειακή κρίση να καταστεί διαχειρίσιμη από τις επιχειρήσεις.

Την ανάγκη επαναβιομηχάνισης της χώρας μας και μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελ. Κούρταλης κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΚ. Όπως ο ίδιος σημείωσε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, σε μία χρονική στιγμή που η ενεργειακή κρίση διχάζει την Ευρώπη κι αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των επιχειρήσεων. Οι τελευταίες μάλιστα αποπειρώνται να διαχειριστούν τις αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκαλούν τριγμούς στην όλη παραγωγική διαδικασία, σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη μέσα στο 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΚ συνολικά οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 10,2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σε συνέχεια ενός πολύ θετικού έτους οπότε οι εξαγωγές συνολικά εκτινάχτηκαν κατά 42,1% συγκριτικά με το 2020. Εντούτοις, το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον δημιουργεί εστίες ανησυχίας για τον κλάδο ο οποίος διατυπώνει βασικά αιτήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ταχύτερα οι διαχρονικές διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής ενέργειας ο ΣΕΒΚ ζητάει την εξίσωση της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση με την αντίστοιχη της υψηλής τάσης, καθώς και την επαρκή ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου καθ’όλο το διάστημα της κρίσης, ώστε το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεπερνάει τα 70 ευρώ/MWh. Επίσης αίτημα του κλάδου αποτελεί η ευθυγράμμιση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης δικτύων μεταφοράς και διανομής που εφαρμόζεται για τους πελάτες μέσης τάσης με την μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην υψηλή τάση, καθώς και η ένταση ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελέσει το βασικό κριτήριο ένταξης και καθορισμού της ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου στο “Νέο Εξοικονομώ” για την βιομηχανία καθώς και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Κρίσιμη για την διαχείριση του ενεργειακού κόστους θεωρείται επίσης η ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο Net Metering και η αποδέσμευση των θερμικών περιθωρίων του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η επιστροφή του αυξημένου ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2019 για τον κλάδο της νηματοποίησης υφατικών ινών που είναι επιλέξιμος. Ο ΣΕΒΚ ζητάει επίσης την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την κάλυψη και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, την μετάθεση για το 2023 της επιστροφής των δόσεων των προκαταβολών που προβλεπόταν να γίνει το 2022, καθώς και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης του κλάδου, με την διαγραφή και μέρους των συνολικών οφειλών με στόχο την παροχή της δυνατότητας βιώσιμες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν εκ νέου από τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος ο κ. Κούρταλης σημείωσε ότι κρίνονται επίσης αναγκαία ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον κλάδο, η ευρύτερη συμμετοχή της κλωστοϋφαντουργίας στους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, η μείωση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% έως 30%, καθώς και η προσαρμογή των ρυθμίσεων του αναπτυξιακού νόμου στην μετά covid εποχή. ‘Η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, και ενισχύει τις εξαγωγές και τα φορολογικά μας έσοδα. Δικαιούται κατά συνέπεια να ζητήσει από την Πολιτεία την συμπαράσταση που της αξίζει για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα”, κατέληξε την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Endysi, Rouxa, Lianiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη στην ένδυση με αύξηση εξαγωγών 23%

Σημαντική ανάκαμψη για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος να αναφέρει πως οι εξαγωγές ενδυμάτων έφτασαν τα 780 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις εντός των τειχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανές οι ανατιμήσεις για είδη ένδυσης και υπόδησης το επόμενο διάστημα

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), το μεταφορικό κόστος από τις περιοχές της Ασίας έχει σχεδόν επταπλασιαστεί, ενώ και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί έως και 40%, σε κάποιες κατηγορίες.